Anna Troberg står mitt framför kameran mot en vit vägg och tittar leende in i kameran.
Anna Troberg. Foto: Matilda Ljungkvist/Sveriges Radio.

Politiska påtryckningar på biblioteken oroar facket

Anna Troberg om påtryckningar på bibliotek: "Borde inte förekomma"
1:19 min

Debatten kring landets bibliotek har det senaste tiden handlat om vilka böcker som ska finnas i hyllorna. Nu har fackförbundet DIK frågat sina biblioteksanställda medlemmar om de utsätts för politiska påtryckningar kring medieurval.

Under våren och sommaren har debatten gått hög i medierna om hur bibliotek väljer vilka böcker och tidningar som ska finnas tillgängliga och inte. Det har framför allt handlat om fall då man har valt att inte köpa in publikationer som på olika sätt är kritiska mot invandring.

I somras fick också Falköpings och Botkyrkas bibliotek kritik från Justitieombudsmannen för att man valt bort böcker för de åsikter som uttrycks i dem.

Nu har facket DIK frågat sina biblioteksanställda medlemmar om de har fått påtryckningar eller hot som har att göra med vad som köps in. Bara drygt var fjärde har svarat, men DIK:s ordförande Anna Troberg är ändå oroad över resultatet.

– Att människor uttrycker intresse av att få in någonting är det en sak. Men när det blir rena påtryckningar som väcker obehag hos bibliotekarierna då är det en helt annan sak och det borde inte förekomma i så stor utsträckning, säger Anna Troberg.

Av de drygt 1350 medlemmar som har svarat säger var femte att de har upplevt påtryckningar kring vad som ska köpas in till biblioteken och inte de senaste två åren.

– Man vill ha in en prenumeration på en viss tidning och försöker pressa biblioteken att köpa in den för att den reflekterar ens politiska åsikt, säger Anna Troberg.

Är inte det en ganska rimlig sak att kräva, om man nu ska ha ett brett utbud, att biblioteken tar in alla storters tidningar?

– Jo, så är det naturligtvis. Biblioteken är en demokratisk grundpelare. Men det finns ekonomiska aspekter på det här, man kan inte ta in allt.

Anna Troberg hade önskat att fler än 28 procent av medlemmarna hade svarat på enkäten, som också innehåller frågor om arbetsmiljön i stort. Hon kan inte svara på vad det beror på, men säger att de som svarar är representativa gruppen i sin helhet, såväl till kön, ålder och geografi.

– Det resultatet vi har fått det korresponderar väldigt väl med det intryck vi får när vi är ute och pratar med våra medlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".