Kulturbudget
1 av 2
Idag presenterar regeringen nästa års kulturbudget, men stora delar av den är redan känt Foto: Jessica Gow/TT
Budget
2 av 2
En del av kulturbudgeten är att Unga Klara blir nationalscen Foto: Matilda Ljungkvist/Sveriges radio

Mer pengar till satsning mot hat och hot i kulturbudgeten

Alice Bah Kuhnke: "Rättsväsendet räcker inte"
1:02 min

Idag presenterar regeringen kulturbudgeten inför nästa år. Nytt är att satsningen mot hat och hot i det offentliga samtalet får dubbelt så mycket pengar, mot vad som presenterades i somras.

Satsningen på att förebygga har och hot mot bland andra förtroendevalda, journalister och konstnärer presenterades i en handlingsplan i somras och var från början fem miljoner. Från nästa år höjs den till tio miljoner per år fram till 2020.

Rättsväsendet räcker inte till för att stoppa hoten i det offentliga samtalet, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke.

– Det är flera anledningar till att det inte är tillräckligt. Samhällsklimatet har förändrats de senaste åren. Inte minst med nätets användning där många blir utsatta med det som verktyg.

Konstnärsnämnden ska få pengar och Brottsofferjouren, det är redan klart. Vad är det mer konkret pengarna ska gå till?

– Det finns en rad branschorganisationer som vet hur deras medlemmar utsätts och vilka skydd de behöver. Den typen av verksamheter vill vi stötta.

Vad är målet med satsningen. Ska hat och hot försvinna?

– Målet är att stärka skyddet för det fria ordet. och vi gör det genom att stärka förutsättningarna för de grupper som är särskilt utsatta för hot och hat.

Stora delar av innehållet i Kulturbudgeten för nästa år är redan känt. Redan i förra veckan blev känt att regeringen vill att Unga Klara i Stockholm blir Sveriges första nationalscen för barn och unga. Därför fördubblas stödet från och med nästa och Unga Klara får totalt 15 miljoner kronor om året.

Suzanne Osten som grundande Unga Klara på 70-talet ser det som en markering för att barnkulturen ses som viktig.

- När jag började med barnteater, då var det här med barn ingenting. Det var bra underhållning för några som inte var viktiga. Men det har vi ändrat på nu, säger hon.

Den fria konsten har också fått ett ökat anslag på 115 miljoner totalt i budgetförslaget. Det kommer konstnärerna, scenkonsten men också litteraturen och kulturtidskrifterna till del.

60 miljoner extra tilldelas konstnärerna i form av stipendier och andra ersättningar. Det betyder att ersättningen som konstnärerna får när deras verk visas i offentliga miljöer kan höjas. Just den ersättningen, visningsersättningen var något som bildkonstnärerna saknade i förra årets kulturbudget.

Den största miljonpotten som hittills är känd ur kulturbudgeten är den till biblioteksväsendet. 250 miljoner under tre år är avsatta från och med nästa år, för att biblioteken ska bli fler och kunna hålla öppet längre.

Hela budgetpropositionen för nästa år bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet och just satsningen på biblioteken är något som Vänsterpartiet haft som krav i förhandlingarna.

Malmö är ett steg närmare förverkligandet av ett migrations- och demokratimuseum. I budgetförslaget för nästa år avsätter regeringen 5 miljoner kronor för att möjliggöra en fördjupad förstudie och försöksverksamhet i Malmö.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".