Per Gessles "En vacker dag", John Ajvide Lindqvists "X - den sista platsen" och Rebecka Törnqvists "Home Secretary".
Per Gessles "En vacker dag", John Ajvide Lindqvists "X - den sista platsen" och Rebecka Törnqvists "Home Secretary". Foto: Ann Jornéus/SR, Ordfront Förlag samt Tina Axelsson (pressbild).

Veckans tips från Kulturnytt i P4!

Kulturnytt i P4:s redaktion samlar det du inte får missa i kulturflödet denna veckan.

SKIVA

Den här veckan är Per Gessle tillbaka med sitt andra album för i år - alla låtarna är inspelade i Nashville i USA och det är en stad som haft en hel del påverkan på Gessles musik. Det sätter en stämning på skivan med steelguitar och rejält nedsaktat tempo på många av låtarna.

Men det är också svenska tungviktare som sätter sin prägel. En av Sveriges bäst bevarade musikikoner - ja, för han är lite av en doldis! – John Holm gör bland annat en duett med Per Gessle. Albumet heter "En vacker dag"

BOK

Och det handlar om nervkittlande böcker. Allt sedan debuten med "Låt den rätte komma in" har ju författaren John Ajvide Lindqvist fått fler och fler att bli lyckligt skräckslagna under läsning.

Hans senaste projekt är trilogin "platserna" och nu har sista delen kommit och den heter "X - den sista platsen". Till en början är boken som en krinimalroman om en självmordsvåg som drar genom Stockholm. Men John Ajvide Lindqvist har förstås en skuggvärld som väntar på läsaren med brutalt mörker. Det här är en bok med både djup och bredd för de som inte har något emot att bli ordentligt skrämda.

SKIVA 

På 90-talet sålde artisten Rebecka Törnqvist platina och fick en Grammis för sin musik. När hon släpper en skiva år 2017 så möts lyssnaren av Sveriges mest unika stämmor och texter som får en att tänka till.

Rebecka Törnqvist har gått in i studion och satsat alla kort på att göra ett personligt och väldigt lekfullt album.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".