grafitti polisens bild
En man i 70-årsåldern har dömts för att ha målat landskapsblommor på en bropelare i Forsa. Foto: Polisen

70-årig graffitimålare dömd

En man i 70-årsåldern har dömts för att ha klottrat landskapsblomman på en bropelare.

Graffiti kallas för en ungdomskultur men ibland får kryper den upp i åldrarna. Förra året under sommaren i Forsa såg polisen en man i 70-årsåldern måla Hälsinglands landskapsblomma på en bropelare, rapporterar SVT Gävleborg. 

Mannen nekade dock till att han var konstnären och hävdar att han var på platsen bara för att titta på målningen. Eftersom färgen fortfarande rann och konstverket var signerat med mannens förnamn hävdar polisen att det var uppenbart att det var han som var konstnären bakom verket. Dessutom ska polisen ha sett hur mannen gömde penslar och målarfärg. 

Nu döms 70-åringen till dagsböter av Hudiksvalls tingsrätt. Han ska också betala 6000 kronor till Trafikverket för saneringen.

Grafitti brukar ses som en ungdomskultur och en del av hiphopkulturen, även om det numera finns många musik-, och klädstilar representerade hos graffitiutövarna. 

Lagliga graffitiväggar där utövare kan måla lagligt finns i flera städer och diskuteras ofta, liksom huruvida graffitin är en konstform eller bara vandalisering. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".