En man och en kvinna poserar framför en vägg.
1 av 2
De välkända hip hop-artisterna Babak Azarami och Cherrie besökte under lördagen Karlskrona. Foto: Marcus Fredriksson/Sveriges Radio.
En man poserar framför en vägg.
2 av 2
Den välkände hip hop-artisten Erik Lundin besökte under lördagen Karlskrona. Foto: Marcus Fredriksson/Sveriges Radio.

Hip hop-artisterna Cherrie och Erik Lundin peppar unga att berätta om sina liv

Cherrie: "Du kan hitta kraft i dig själv"
1:04 min

Förorter kan ha sina problem, men de har också något helt unikt där många människor möts och tar del av olika sätt att leva. Third Culture Kid-projektet med bland andra hiphopartisterna Cherrie och Erik Lundin vill få fler att berätta om detta.

På 1950-talet började uttrycket Thirld culture kids att användas om missionärs- och ambassadörsbarn som växte upp i andra länder och fick helt andra perspektiv när de växte upp. Nu har några av Sveriges främsta hiphopartister tagit fasta på uttrycket som gäller för många fler idag. De gör både en bok och en workshopturné för att inspirera fler unga att berätta om hur det är att växa upp med många kulturer.

Utforskar behoven i Sveriges förorter

Karlskrona var första stoppet av sex på deras workshop-turné, där de gratis föreläser för ungdomar på dagen och gör gratis-konserter på kvällen. Det här är något som initiativtagaren Babak Azarmi tycker är väldigt viktigt. 

– Det har funnits med i vårt arbete sedan dag ett, att sträcka ut oss. Nu har vi gjort det genom musiken väldigt länge, och nu när det känns som att det satts sig lite på plats, så vill vi utforska, genom våra plattformar, behoven i Sveriges förorter. 

Vill inspirera unga tjejer
Hip hop-artisten Cherrie är tydlig med att det är tjejer hon vill nå med sin livshistoria. 

– Speciellt i musikvärlden så vet jag att det är svårt som tjej att få göra musik. Det är oftast män är producenter och som håller till i studion.

Jag vill berätta för de tjejer som kommer att de kan hitta kraft i sig själva, det är ingen man som behöver säga till dem hur de ska vara som musiker. 

Här dimper Third Culture Kid också ner:

1 okt Rinkeby Folkets Hus, Stockholm

6 okt Kulturhuset Västra Borlänge

7 okt Vivalla Folkets Hus, Örebro

14 okt Fisksätra Folkets Hus, Nacka

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".