Khadija Ismayilova
Khadija Ismayilova tog stora risker med sin granskinga av telia Soneras affärer med Azerbajdzjans maktelit. Foto: Right Livelihood/TT

Journalisten Khadija Ismayilova en av årets Right Livelihood-pristagare

"En av världens modigaste och mest framgångsrika grävande journalister"
2:08 min

Right Livelihood-priset går i år till grävande journalisten Khadija Ismayilova från Azerbajdzjan och tre andra pristagare. Kampen för rättvisa belönas i år och det prestigefyllda priset brukar kallas för det "Alternativa Nobelpriset".

– Khadija Ismayilova är en av världens modigaste och mest framgångsrika grävande journalister som gör det här arbetet i Azerbajdzjan, ett land som rankas 162 på världens pressfrihetsindex. Hon har suttit i fängelse för sin modiga grävande journalistik och fortsätter ändå att göra det här arbetet som lyckats bevisa korruption som pågår i stor skala i Azerbajdzjan, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen till Ekot. 

Det finns också en koppling till Sverige i hennes arbete. Khadija Ismayilova har tagit stora risker med sin journalistik vid granskningen av telekombolaget Telia Soneras affärer med Azerbajdzjans maktelit. Right Livelihood-priset grundades 1980 och syftet är att ge stöd till människor och organisationer som på ett visionärt och föredömligt sätt arbetar för att lösa globala problem.

Amerikanen och miljöjuristen Robert Bilott tilldelas hederspriset för att ha avslöjat utsläpp av miljögifter under decennier i USA. Han företrädde 70 000 personer vars dricksvatten förorenats av ett högflourerat ämne.

Bilott lät genomföra en lång studie med provtagningar av personerna under sju år, vilket bidragit till den vetenskapliga förståelsen av hälsoriskerna.

– Det här fallet har lett till att hela världen vet mycket mer nu om de här kemikalierna och det är kemikalier som vi alla har i vårt blod, säger Ole von Uexkull chef för Right Livelihood-stiftelsen till Ekot.

– Jag hoppas att det här priset hjälper till att sprida medvetenhet kring det akuta behovet av bättre skydd för vårt dricksvatten och att det hjälper individer och lokalsamhällen att driva fram denna förändring, säger Robert Bilott.

De övriga priserna går till aktivisten Yetnerbersh Niguisse för arbetet för kvinnors och flickors rättigheter i Etiopien och människorättsjuristen Colin Gonsalves för sin kamp för sårbara grupper i Indien.

– Med sitt modiga arbete för mänskliga rättigheter, folkhälsa och god samhällsstyrning tar pristagarna sig an några av världens mest angelägna utmaningar. I en tid av alarmerande bakslag för demokratin visar deras framgångar vägen mot en rättvis, fredlig och hållbar värld för alla, säger Ole von Uexkull.

Pristagarna kommer att ta emot sina priser den 1 december vid en ceremoni i Vasamuseet i Stockholm. Right Livelihood-pristagarna bjuds också in av sju partigrupper till ett stort seminarium i riksdagen samma dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".