Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det senaste från kulturens värld.

Här är era favoritord!

Publicerat tisdag 26 september 2017 kl 11.21
#bästaordet.jpg
Foto: Amar Bajric/Sveriges Radio

Vi har frågat och ni har svarat. Här är favoritorden som ni delade med er av till oss.

I samband med bokmässan har vi på Kulturnytt i P4 varit på jakt efter era favoritord. Vi har frågat författare på mässan och bett er att med hjälp av hashtaggen #bästaordet ge oss era favoritord. För visst kan det vara så som Jan Guillou sa när han fick frågan, att som författare ska man intet ord vara främmande. Men alla är inte författare och även Jan Guillou erkände att "akvelilja" är ett vackert ord, och att han aldrig använt det i sina böcker. 

Det var många ord som vi fick in genom sociala medier. Många handlade om demokratiska värderingar, frihet och medmänsklighet. Föräldrar som delade med sig av ord som barn sagt var väldigt fantasifulla och självklart kom det in ord som helt enkelt låter vackert när de uttalas.

Här är era favoritord. 

Erik: Uppmaningen "Kom!" är det #bästaordet just för att det kan rymma både förväntan och nyfikenhet. Vad finns bakom nästa hörn? Kom o se du med.

Anna: "Kåv", småländskt uttal på korv.

Maria: ”Förnöjsam". Är det något fel att vara det? Hur ofta hör man att vi borde fundera över att bli lite mer förnöjsamma?

Maud: Någon som minns Tant Mittiprick och hennes förtjusning i vackra ord som "rosenröd"

Katarina: "Äppelkäck".

Frida Nilsson, författare: "Medmänniska". Ibland när jag inte riktigt kan begripa själv vad ett ord betyder så brukar jag pröva att hitta på ett motsatsord. Och då skulle ordet ”medmänniskas” motsatsord vara "motmänniska", och det kan man inte riktigt vara, man kan inte vara en människa som är mot människor.

Magnus: "Dagsmeja". Ett ord som kan ge mig rysningar av behag när det våras.

Okänt namn: Det #bästaordet är uppenbarligen "örlog", då det kan sammansättas med andra ord och på så sätt göra dem mycket coolare.

Johan: "Allemansvett".

Sara Lövestam, författare: Det norrländska verbet "he": att ställa, lägga, sätta, placera någonting.

Petter: "Godisironisk". När man försöker vara ironisk med choklad i munnen och misslyckas eftersom det smakar så gott.

Susann: "Livsilskan".

Kitty Crowther, författare: Det enda ord jag kan tänka på är en kliché men det är ett vackert ord: "tack". Vi måste vara väldigt tacksamma, även när det är svårt. Det är ingen idé att gå emot det. Det är vackert och jag tror att vi måste säga "tack" varje morgon, liksom "jag lever, det är underbart!"

Jona: "Påfötterställande". Till exempel: "Fackföreningens ordförande höll ett brandtal som var påfötterställande, redan samma kväll beslöt man att gå ut i strejk."

Maria: "Solidarisk". Låter som när man drar svärdet ur skidan.

Michaela: "Grattinäran". Grattis och har den äran. Till vuxna kompletterar jag: "Grattinäran på fylleridagen. Till kocken: "gratängäran". 

Okänt namn: "Köttflöjt".

Okänt namn: "Grillgaffel".

Okänt namn: "Trångmål" – att sitta fast/ha ett problem men se en lösning eller mål.

Andreas: Min dotter myntade "svartmörkt" en sen kväll förra vintern.

Ralf: "Ohemul". Som exempel: "Det är ingen ohemul begäran från din sida. Från början en juridisk term men som nu överförts i ’dagligt tal’. Även om det inte är varje dag."

Helen: "Affektinkotinent".

Jenny: "Fri". Att äga friheten till mina egna tankar och känslor. Att kunna fatta egna beslut oavsett om de kanske är bra eller dåliga.

Fredrik: "Vägbula".

Fredrik: "Städätare". Min 4-åring om vad man är när man städar och äter upp eventuellt upphittade munsbitar av något slag.

Okänd: "Kontrapropositionsvotering".

Tuomas: "Geggamoja". För mig låter det alltid som något vackert. Och inte alls smutsigt som det borde vara. Så som "mönjä" som geggamoja heter på finska.

Esther: "Fortfarande" är för mig #bästaordet. Jag älskade själva ordet i ljudet från första stund, innan jag visste vad det betydde.

Martin "Fubbikajävel".

Theodor Kallifatides, författare: "Endräkt". Att komma överens, att söka att komma överens, att vara överens; vi behöver det mer än någonting annat.

Okänd: "Pannkaka".

Anna: "Andedräkt". Ordet andedräkt är ett mycket gammalt ord i det svenska språket där både ande och dräkt ingår. I min konnotation av ordet inrymmer det själ och kropp och symboliserar själva livets maskineri.

Margareta: "Tillit".

Ralf: "Solidaritet".

Jan Guillou, författare: Som författare ska man intet ord vara främmande. Det enda ord jag säkert kan säga att jag aldrig har använt är "akvileja", som ändå är ett väldigt vackert ord.

Anna: "Återvändsgränd".

Hans: "Hovendroven".

Christer Björkman, melodifestivalgeneral: "Grym". Det är väldigt användbart, jag säger det ofta om en bra låt, om en bra person, god mat, ett gott vin. Det funkar till väldigt mycket saker. 

Martin: "Ålarens".

Anna-Britt: "Offentlighetsprincipen".

Micke: Jag gillar feta korta ord. "Grundbult" t.ex.

Carina: "Bitterljuvt" är svårslaget.

Golnaz Hashemzadeh Bonde, författare: "Frihet", det betyder så mycket att vara fri.

Esther: "Fortfarande" är för mig bästa ordet

Jennifer Niven, författare: "Lovely" (härligt, underbart, ljuvligt). Jag sparar det till speciella ögonblick. Det är ett speciellt ord och ska användas vid rätt tillfälle och tidpunkt.

Alena: "Fruktansvärt". Det var så oväntat att lära sig att det inte gäller frukter. (Jag studerar svenska).

Kerstin: Mitt favoritord är "frihet".

Birgitta: "Kindness".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".