Felicia Snäll lyssnar på Bebispodden på Farstaängens öppna förskola tillsammans med poddens skapare Micaela Gustafsson, producent Emilia Traneborn och mamma Jessica Snäll.
Felicia Snäll lyssnar på Bebispodden på Farstaängens öppna förskola tillsammans med poddens skapare Micaela Gustafsson, producent Emilia Traneborn och mamma Jessica Snäll. Foto: Micke Grönberg/SR.

Ord- och rytmupplevelse för de allra minsta i "Bebispodden"

Micaela Gustafsson: "Det händer inte mycket nytt för de minsta barnen"
1:19 min

För några år sedan fick Unga Klaras "Babydrama" stor uppmärksamhet med teater för bebisar. Nu gör Barnradion första "Bebispodden".

Artisten och låtskrivaren Micaela Gustafsson som gör "Bebispodden" har en bakgrund i teatern och jobbade med komedi och clowner och kom tidigt ut till barnpubliken.

– Jag tycker att det är så roligt för det är bästa publiken live, för att de är så omedelbara, det finns inget låtsas, säger Micaela Gustafsson.

Att skriva musik för bebisar kom av en slump efter att hon släppt sin barnskivan "Barnlåtar i am och C".

– Det var många föräldrar som hade den här skivan som kontaktade mig och berättade om bebisar som sjöng med i en låt.

Det var låten "Goda råd är dyra" som har en lite retsam mygga som sjunger "nene nene ne ne".

– Jag har till och med fått filmer med bebisar som försöker sjunga med. Då tänkte jag att det var väldigt spännande och jag ville utforska det lite mer. Kan man göra musik som riktar sig till barn 0-2 år som inte pratar så mycket och håller på att utveckla sitt tal.

Micaela Gustafsson började ett slags forskningsarbete när hon var på förskolor och mötte barn, pedagoger, logopeder och babyrytmiklärare. Hon följde barnens lek med de första orden och hur de inspirerades av rytmer och ljuden.  När hon nu har arbetat med "Bebispodden" har hon delat upp så att en del sånger är för de kring tio månader och de som kanske är ett och ett halvt år, för att passa in i barnens utveckling.

Och hon är förvånad att det inte finns mer musik som görs för barn – ofta är barnen hänvisade till vad föräldrarna och de närmast omkring dem gillar och sätter på.

– Inom teaterområdet och litteraturområdet så har det gjorts jättemycket för den här åldersgruppen, men inom musik så är det samma... det är "Lilla snigel" och "Blinka lilla stjärna" – jättefina låtar som är klassiker, men det händer inte så mycket nytt för de minsta, säger Micaela Gustafsson.

Men det måste vara en ganska stor skillnad när man sitter och har barnen framför sig och sen göra något som de bara har en högtalare till?

– Min förhoppning är att barnen inte ska sitta själva och lyssna på den här podden, utan att deras föräldrarna kommer att vara med. Att man kan sitta och ha barnet i knät och vara som en länk.

2 oktober kommer poddarna att finnas på Barnradions sajt och i appen SR Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".