Frida Nilsson aktuell med boken "Det tunna svärdet"
Frida Nilsson aktuell med boken "Det tunna svärdet" Foto: Bokomslag Alexander Jansson samt Amar Bajric/SR.

Barn överlistar Döden i barnboksförfattaren Frida Nilssons nya bok

Frida Nilsson:"För mig handlar det om livet, om vissa saker man ska ta vara på"
1:09 min

Frida Nilsson är inte rädd för svåra ämnen. I "Ishavspirater" blev barn slavar och i nya boken "Det tunna svärdet" utspelar sig i dödsriket.

Frida Nilsson debuterade som författare 2004 med "Kråkans otroliga liftarsemester" och har sedan dess skrivit många böcker för barn i olika åldrar och nominerats till både Augustpriset och Nordiska Rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Hon skrev Sveriges radios julkalender "Siri och ishavspiraterna" 2012 som senare blev en bok också.

Uppslaget till nya boken "Det tunna svärdet" kom ur hennes egen rädsla för döden, men tankar kring förlust på andra sätt har också spelat in. När hon väntade sitt andra barn såg hon en annan slags förlust – att äldste sonen förlorade sin mamma när den yngre brodern föddes.

– Det blev lite av en förlust för storebrodern, nästan som en bortgång.  Det där med dödsskräcken för mig handlar inte så jättemycket om att dö eller inte finnas till utan att de i min närhet ska uppleva förlust, säger Frida Nilsson.

Kring lillebrors födsel flyttade familjen också till ett hus på landet, mitt i vintern. När det gamla huset värmdes upp vaknade också massor av flugor i huset och just flugorna har fått en roll i Dödens rike där inga djur finns men bara varelserna harpyrer, spartaner och hildinerna och flugorna är sändebud för Döden och kan inte dö.

– Jag ville försöka avdramatisera döden, kanske för att hjälpa mig själv och jag brukar gärna göra så med mina antagonister i mina böcker... jag tycker att det är spännande att titta efter om de kan ha fler sidor, om de inte bara är onda utan att det kanske finns en förklaring till det de gör, säger Frida Nilsson, som tycker att döden är nästan onämnbar idag när alla ska förverkliga sig själva.

– För mig handlar det inte så jättemycket om döden utan om livet, och det får huvudpersonen lära sig under resans gång; att det finns vissa saker man ska ta vara på i livet.

Huvudpersonen Sasjas mamma har fått cancer, men han följer efter sin mamma när hon blir tagen av Döden och han försöker överlista Döden att få henne tillbaka. Men man kan läsa boken på många sätt; mamman väljer på sätt och vis att vara kvar hos Döden och sviker sin familj.

Språket ger också en fläkt av en annan värld och Frida Nilsson gav sig själv regler för fantasivärlden hon skrev fram eftersom Dödens rike inte bebos av levande. Men skogarna och ängarna är fulla av gräs, bär och blommor.

– I de senaste böckerna har det blivit mer sagor och då har kanske språket blivit mer målande. 

Viveca Bladh
viveca.bladh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".