Kitty Crowther
Barnboksförfattaren och illustratören Kitty Crowther är på Bokmässan bland annat för att rita en vägg. Foto: Amar Bajric/SR
BOKMÄSSAN

Kitty Crowther ritar för publik men saknar plan

Kitty Crowther: "Jag tror att allt är lugnt, sen upptäcker jag att jag skakar"
0:36 min

Barnboksförfattaren och illustratören Kitty Crowther har tidigare fått litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Under årets Bokmässa är hon på plats, bland att för att rita live för publiken.

När belgiska barnboksförfattaren och illustratören fick litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2010 blev det också en tripp till Göteborg och Bokmässan. På plats då såg hon en stor fin vit vägg som hon kände att det vore intressant att få måla. Nu, sju år senare, är hon plats för att delta på en rad författarsamtal – men också för att rita den där väggen i samarbete med organisation som jobbar för krigsdrabbade barn.

– När jag börjar rita så vet jag inte var jag ska. Det är som ett perfomance, det är no big deal utan vi får se vad som händer. Jag vet sen att när folk kollar på någon som ritar så är det som meditation, det tar dem någon annanstans, säger Kitty Crowther ett par timmar innan det är dags att fatta pennan.

Så du har ingen plan?

– Nej, ingen plan, säger hon och skrattar lätt.

Är det inte nervöst?

– Jag gillar att ha det så. Jag blir nervös de första två tre minuterna, för jag tänker att jag har koll innan men så upptäcker jag att jag skakar, säger hon, skrattar och förklarar att det som tur är släpper efter ett litet tag.

Hör en lite längre intervju med Kitty Crowther här nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".