Charlie Gustafsson, Suzanne Reuter och Hedda Stiernstedt syns i TV-dramat "Vår tid är nu". Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
Charlie Gustafsson, Suzanne Reuter och Hedda Stiernstedt syns i TV-dramat "Vår tid är nu". Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
Premiär måndag

"Vår tid är nu" påkostat svenskt TV-drama

Ulf Kvensler "Ordet ligg fanns redan 1919"
26 min

En familjekrönika om kärlek, konflikter och framtidshopp som sträcker sig från fredsdagen 1945 och många år framåt. Så lanseras Sveriges Televisions nya TV-drama "Vår tid är nu".

Med bland andra Suzanne Reuter, Peter Dalle och Adam Lundgren, och med många nya ansikten som nu kommer att bli kända för den breda TV-publiken, så hoppas Sveriges Television locka storpublik.

Man har sneglat på den populära danska TV-serien Krönikan, men likheter finns också med den populära TV-serien Fröken Frimans krig.

- Man har sett att många starka kvinnliga karaktärer i en serie lockar tittare, säger Ulf Kvensler som är seriens huvudförfattare.

En av de starka kvinnorna i serien är matriarken, Helga Löwander, som spelas av Suzanne Reuter. En kvinna i 60-årsåldern som styr familjen och familjens fina restaurang Djurgårdskällaren med järnhand.
De två sönerna har olika uppfattning om hur restaurangen ska se ut nu när andra världskriget tagit slut.
I restaurangen finns också källarmästaren Stickan som spelas av Peter Dalle.

- Det var en fröjd att skriva för Suzanne Reuter och Peter Dalle ihop, igen. Att få använda deras kemi och tajming. Den som man älskade i Lorry för länge sen, och nu får man se det igen, och det är helt underbart, säger Ulf Kvensler.

Serien tar sitt avstamp på fredsdagen 1945 och i första säsongen så följer vi familjen och människorna i deras närhet fram till 1950.
Där finns också en kärlekshistoria mellan Kalle, en fattig hjälpreda i restaurangköket, och dottern i den rika familjen Löwander, Nina. En kärlek de måste smyga med.

- Man kan skildra mycket av samhället genom en kärlekshistoria. Det behöver inte vara en kriminalserie för att spegla en tid, säger Ulf Kvensler.

Kalle spelas av Charlie Gustafsson och Nina av Hedda Stiernstedt, två unga skådespelare som kanske kommer att få sina stora genombrott med TV-serien.

Säsong två av den påkostade familjekrönikan är redan inspelad.

I intervjun som du kan lyssna på berättar Ulf Kvensler om arbetet med att bygga upp världen som speglas i TV-serien.
Om språket, och hur man letar rätt tonfall och ord. Ligg är ett sådant ord, som väckte reaktioner hos provpubliken.
Ulf Kvensler berättar också om hur han samlat på sig historier från den här tiden och vilka som är hans favoritkaraktärer i serien.

Ulf Kvensler har tidigare bland annat varit med och dragit igång Solsidan, skrivit den prisbelönta Om Stig Petrés hemlighet och TV-serien Molanders. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".