Körmanifestationen utanför Svenska mässan vid lunchtid på lördagen.
1 av 2
Körmanifestationen utanför Svenska mässan vid lunchtid på lördagen. Foto: Viveca Bladh/SR.
Författaren Mia Vibe Schönemann Lund som har eget förlag och ställer ut på mässan.
2 av 2
Författaren Mia Vibe Schönemann Lund som har eget förlag och ställer ut på mässan. Foto: Viveca Bladh/SR.
BOKMÄSSAN I GÖTEBORG

Bokmässa i Göteborg i skuggan av nazistdemonstration

Utställare Mia Vibe Schönemann-Lund: "Ingen respekt för mässan"
1:13 min

Det blev en helt annan Bokmässa i Göteborg med färre besökare än normalt när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen NMR:s demonstration, motdemonstrationer och polisinsatser tog över centrala delarna av Göteborg.

Det var betydligt färre besökare än vid en vanlig bokmässelördag även om det samlats tusentals människor i Göteborg. I ett pressmeddelande skriver Bokmässan i Göteborg att det märktes i besökarantalet.

Författaren Mia Vibe Schönemann-Lund som ger ut barnböcker på eget förlag, hade sin första monter på mässan, och hon var förvånad över hur lugnt det var på lördagen.

– Det har inte varit så mycket här nere i alla fall och inte så många som igår. Men jag vet inte.

Hur påverkar det er – kommer ni att vara här nästa år?

– Kommer det att vara såhär nästa år också kommer vi inte tillbaka och man vill gärna sälja sina böcker och man vill gärna ha fler som kommer . Nu har jag gått "all-in" med vepor på väggarna och sytt dockor.

När Mia Vibe Schönemann-Lund har pratat med utställarna bredvid  så vittnar de om samma sak: glest med besökare .

– De har förlorat många pengar på det här.

Lördagen är väl annars den dagen som det kommer barn?

– Ja, det skulle vara den stora dagen men vilka skulle ta med sina barn om det var en nazistdemonstration? Jag skulle inte ta mina barn hit. Jag är ganska ledsen att de tillåtit en demonstration precis här utanför när det ska komma så många hit. Jag tycker inte att man har respekt för mässan och för alla oss som har investerat tid och pengar i det här. Det är heller inte demokratiskt.

Carina och Maria Nilsson har som årlig tradition att gå på bokmässan och de tog en paus från mässvimlet för att följa demonstrationerna vid Liseberg genom fönstret.

– Det är bara av nyfikenhet över vad som händer, man går här inne i en bubbla på mässan. Så nu tog vi en paus för att se vad som händer, säger Carina Nilsson.

Hur känns det?

– Det är blandade känslor, lite läskigt att nazister får demonstrera såhär. Samtidigt är det skönt att många speciellt unga människor går ut och opponerar sig mot det och verkligen går ut och visar vad de tycker.

– Det är skönt att det är mycket poliser på stan och stävjar om det blir bråk för det är väl det man är mest rädd för, säger Maria Nilsson.

Märks demonstrationerna av här på mässan i år?

– Jag tycker det känns att det är mindre folk, inne på mässan. Att folk håller sig hemma, säger Maria Nilsson.

– Det var några på mitt jobb, kunder som sa att de inte åker in idag. De tycker att det är lite läskigt, det som händer runt omkring, säger Carina Nilsson.

Viveca Bladh
viveca.bladh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".