Lars Winnerbäck.
Lars Winnerbäck. Foto: Peter Kristensson/Sveriges Radio

Kulturnytt i P4 spellista – vi frossar i Lars Winnerbäcks musik!

Dokumentären ”Winnerbäck – Ett slags liv” har premiär på fredag. Därför har vi satt ihop en spellista med några låtar från Lars Winnerbäcks stora musikkatalog. Här finns både hits och gömda guldkorn.

Detta är bara några av alla låtar från Lars Winnerbäcks långa karriär. Har du några andra Winnerbäckfavoriter? Mejla gärna och berätta till kulturnytt@sverigesradio.se

Om du lämnade mig nu – Lars Winnerbäck, Miss Li (2007)
Efter att låten släpptes på albumet Daugava är har den här låten inte undgått många. Den fina duetten låg totalt 240 veckor på Svensktoppen vilket enbart Benny Anderssons orkester och Helen Sjöholm lyckats överträffa med ”Du är min man”.

Elegi – Lars Winnerbäck (2004)
Detta är också en av Winnerbäcks stora hits genom åren. Det är svårt att få en låt att låta mer som Winnerbäck.

Dom band som binder mig – Lisa Ekdahl, Lars Winnerbäck (2004)
Lars Winnerbäck är bra på duetter. Winnerbäck var med och producerade Lisa Ekdals album "Olyckssyster" och passade på att medverka på ”Dom band som binder mig”, en avskalad ballad om ett uppbrott för bägge parters bästa.

Tal av Hjärter dam – Lars Winnerbäck (1998)
Mörkret kommer till uttryck, ” De djävlar, som förändrat mig ska jag för alltid hämnas vems öde det än ämnas” är de inledande textraderna. I låten från solodebutplattan ”Dans med svåra steg” hörs spår av en trubadurtradition som via Vreeswijk når tillbaka till Bellman.

Granit och morän ­– Lars Winnerbäck (2016)
Lars Winnerbäck kan göra musik på senare år också. Det bevisar han inte minst på titelspåret till albumet med samma namn.

Jag vill gå hem med dig – Lars Winnerbäck (2001)
Winnerbäck kan sparka upp tempot också och i ”Jag vill gå hem med dig” görs detta på ett föredömligt sätt. Trots att det är en enkel och repetitiv låt så svänger det och det kanske är huvudsaken.

Balladen om konsekvenser – Lars Winnerbäck (1997)
Pippi Långstrump sitter på kvinnoanstalt för våld mot tjänsteman, en olaglig samling djur och misstänksamt kapital. Rasmus gick på luffen och hamnade full på en parkbänk. Ronja är inspärrad på mentalsjukhus, hon skriker när det är vår och har hallucinationer om forntiden och Riddar Kato är vid makten.

Jag får liksom ingen ordning – Lars Winnerbäck (2009)
En rockigare och synthigare Winnerbäck men som obrytt sjunger om meningslösheten i tillvaron. ”Jag får liksom ingen ordning på mitt liv. Det kan va så förfärligt, det kan va så bra
Om nätterna har jag förskingrat så mycket förstånd. Det kanske var pundigt, det kanske var bra.”  

I Stockholm – Lars Winnerbäck (1999)
Munspelsrock. Det är med en hatkärlek till huvudstaden han sjunger ”Det stinker från en pissoar. Här träffas man på nån godkänd sushibar. Här i Stockholm”

Utkast till ett brev – Lars Winnerbäck (2013) En pulserande låt där Lars Winnerbäck återigen bländar med sina kryptiska textrader. ”Vill jag skicka några rader från tippen. Från högkvarteret Greta Garbo. Jag hör en kräftskiva nere från gatan. Silltrutar uppe från taken. Ibland längtar jag ut i Europa. Men jag åker inte ensam igen.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".