Författaren Jennifer Niven.
Författaren Jennifer Niven. Foto: Viveca Bladh/SR.

Storsäljande författaren Jennifer Niven stärks av sina läsares berättelser

Jennifer Niven: "Jag älskar mina läsare som skriver till mig"
0:35 min

Amerikanska författaren Jennifer Niven skriver om unga som känner sig utanför, om kroppsideal och mobbing och har fått läsare över hela världen.

Jennifer Niven började skriva romaner för vuxna och faktum är att hon fortfarande har många vuxna läsare även om hon skriver mest för unga vuxna.

Storsäljaren "Som stjärnor i natten" är på väg att bli film med Elle Fanning och senaste boken "Vända världen rätt" kom på svenska i våras. Den handlar om väga för mycket och hur det är att inte kunna minnas människors ansikten, inte ens nära släktingars. Något som Jennifer Niven själv upplevt då hon själv var överviktig och hade en släkting med prosopagnosi, eller ansiktsblindhet som det också kallas.

Vi mötte Jennifer Niven när hon var på bokmässan i Göteborg och även om hon överlevde mobbingen i skolan, är den tiden alltid är med henne.

– Jag tror att en upplevelse som den stannar kvar hos dig, alla jag känner som upplevt sådana händelser eller situationer känner att de stannar kvar inom en. 

– Jag hör från läsare varje dag som kämpar med ångest eller varit med om mobbning, eller känt sig utanför eller bara känt tystnaden. Det var därför jag ville skriva "Vända världen rätt".

Att känna sig utanför är en universell känsla och det är därför både vuxna och unga uppskatar böckerna, tror Jennifer Niven.

– Jag ville skriva "Vända världen rätt" som för att säga till mina läsare att "Du är inte ensam, du betyder något och gör skillnad och du är älskad".

Just nu skriver Jennifer Niven på en roman till för unga vuxna och på manuset för "Som stjärnor i natten"-filmen, men är också på gång och ska skriva en roman tillsammans med en annan författare. Men vem är än så länge hemligt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".