Ryan Gosling och Harrison Ford i Blade Runner 2049. Foto: UIP.
Ryan Gosling och Harrison Ford i Blade Runner 2049. Foto: UIP.

"Blade Runner 2049" är en av årets snyggaste filmer

Blade Runner 2049
1:52 min

Visuellt maffiga miljöer och Harrison Ford i några av filmens bästa scener. Många kommer att älska denna sci-fi. 2.43 lång.

Titel: Blade Runner 2049
Regissör: Denis Villeneuve            
Manus: Hampton Fancher, Michael Green med karaktärer från Philip K. Dicks
Skådespelare: Harrison Ford, Ryan Gosling, Robin Wright             
Genre: Science-fiction, thriller
Betyg: 4

 

Blade Runner 2049 är en av årets mest förhandsuppsnackade filmer. Det är 35 år sen som Blade Runner med Harrison Ford i huvudrollen kom och nu gör man alltså en uppföljare. Harrison Fords karaktärer Deckard dyker upp i filmen, och det är några av filmens bästa scener som han är med i. Huvudrollen den här gången har Ryan Gosling, som spelar K, en replikant som tillverkats för att spåra upp den första generationens replikanter och oskadliggöra dom.

Vid ett sånt uppdrag upptäcker han en hemlighet, som får stora konsekvenser och han börjar själv tvivla på sitt ursprung och sina minnen. Minnen som alla replikanter, mänskliga robotar skulle man kunna kalla dom, har fått inprogrammerade.

Den gamla Blade Runner är en klassiker, och då när den kom 1982 var det något alldeles speciellt i mångas ögon. Sen dess har mycket både inom filmen och i TV gjorts om mänskliga robotar. Så på så sätt är Blade Runner 2049 inte lika speciell. Men den är mycket vacker bildmässigt, miljöerna är maffiga och ibland känns det nästan som om regissören blivit lite för kär i bilderna och drar ut på en del scener. Två timmar och 43 minuter lång är filmen, och lite skulle den kunna ha kortats.

Som helhet är det en av årets snyggaste filmer, och trots mina invändningar så ger jag en stark fyra till Blade Runner 2049. Många kommer att älska den.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".