"Lars är LOL" av Iben Akerlie.
"Lars är LOL" av Iben Akerlie. Foto: Omslag Erica Jacobson och foto Oda Berby.

Iben Akerlies bok om mobbning både svider och lindrar

Då man ska stå upp för varandra. Och inte gör det.
0:51 min

En bok om att vara vän med en klasskamrat med Downs syndrom har blivit en storsäljare i Norge. Skådisen och författaren Iben Akerlie har skrivit boken "Lars är LOL" och den har nu kommit på svenska.

 "Annars är man inte en människa utan bara en liten lort" säger Jonathan i Bröderna Lejonhjärta. Astrid Lindgrens ord ringer i öronen när jag läser om Lars som har Downs syndrom som börjar i Amandas klass.

De går i sexan och Amanda, som fått bli fadder till Lars, hamnar i den där situationen då man ska stå upp för andra. Men hon gör det inte. Några i klassen delar filmer och foton på Lars och driver med honom. Och med Amanda. Och för att slippa mobbningen väljer Amanda att dela bilder på Lars.

Det här är en bok om mobbning och vad det gör med oss när vi är tysta. Låter det tungt? Ja, och vägen till ett förlåt är ännu jobbigare men också väldigt hoppfull. Visst är boken lite förnumstig ibland och jag hade gärna läst mer om Lars, men det är en bok som behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".