Louise Hoffsten. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Louise Hoffstens nya album "Röster ur mörkret Foto: Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Louise Hoffsten sjunger skillingtryck på nya skivan

Louise Hoffsten: "Det här är ju ett hjärteprojekt för mig"
1:10 min

Död, ensamhet, utsatthet – så kan man beskriva Louise Hoffstens nya skiva "Röster ur mörkret". Där hon har valt att sätta musik till hundra år gamla skillingtryck.

– Jag tycker ändå att det käns viktigt att sjunga om detta. Folk som finns och lever och har levt i utanförskap och jag kan lätt känna igen mig i det, säger Louise Hoffsten.

Skillingtryck är enkla visor eller berättelser och som förr i tiden trycktes upp och såldes styckvis som ett fåtal sidor, ofta av människor som levde i just utsatthet. Visorna är sentimentala och hemska. Berättelserna handlar om sorg, smärta om tragiska livsöden. Louise Hoffsten har nu skrivit musik till texterna och resultatet låter inte riktigt som något hon har gjort förut och arbetet var inte helt lätt.

– Tidigare har det ju mer handlat om popmusik och kanske blues eller rockmusik. Det har ju varit mer traditionella genrer. Det här är ju ett hjärteprojekt för mig, som jag gärna har velat fullfölja. Vi hamnade i väldigt mycket motgångar och jag kände, jag vill inte ge upp det här, säger Louise Hoffsten om albumet som släpps på fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".