Jojje Wadenius. Foto: Sune Andersson
Jojje Wadenius. Foto: Sune Andersson

Musikern Jojje Wadenius vann Guldkatten på P2 Jazzkatten

Under tisdagskvällens P2 Jazzkatten-gala på Fasching i Stockholm tilldelades Jojje Wadenius hederspriset Guldkatten.

– Det är väldigt hedrande att få Guldkatten, det hade jag verkligen inte förväntat mig. Den ska få en hedersplats där hemma, säger Jojje Wadenius.

Malin Wättring blev Årets kompositör, Robert Mehmet Ikiz Årets musiker, priset för Årets grupp gick till Sisters of Invention och Ellen Andersson Quartet vann Årets nykomling. Nytt för i år är att publiken har varit med och röstat fram vinnarna i samtliga fem kategorier. Dessutom mottog Mirka Siwek Juryns specialpris som går till någon som gjort betydande insatser för svenskt jazzliv.

Vinnare P2 Jazzkatten 2017

Guldkatten: Jojje Wadenius.
Guldkatten är ett hederspris till en jazzig svensk artist, musiker eller kompositör som under en längre tid fyllt publikens hjärtan med musikaliska upplevelser.

Årets musiker: Robert Mehmet Ikiz.

Årets kompositör: Malin Wättring.

Årets grupp: Sisters of Invention.

Årets nykomling: Ellen Andersson Quartet.

Juryns specialpris: Mirka Siwek
Motivering: ”Mirka Siwek kan med vision och passion förmå pessimister att stödja storslagna idéer och pressa fram musikpengar ur rent gråberg. En sann eldsjäl i ett kallt klimat som har omformat en nedlagd militärmusikavdelning till en professionell jazzensemble av högsta internationella kaliber och som lett den i unika samarbeten med jazzvärldens tyngsta och mest spännande namn. Ringarna på vattnet har spritt sig långt från Lule älv till resten av världen.”

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".