Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow träder fram och berättar om Harvey Weinsteins sexuella trakasserier.
Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow träder fram och berättar om Harvey Weinsteins sexuella trakasserier. Foto: (AP Photo/File)

Skådespelarna Gwyneth Paltrow och Angelina Jolie berättar om producenten Weinsteins sexuella trakasserier

Amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein anklagas för att ha trakasserat kvinnor sexuellt i decennier. Nu kliver fler kvinnor fram, däribland den italienska skådespelaren Asia Argento som anklagar filmproducenten för våldtäkt.

 Enligt anklagelserna ska Harvey Weinstein, 65, tvingat tre kvinnor till sexuella handlingar, skriver tidningen The New Yorker. En av dem är skådespelaren Asia Argento som säger att hon varit tyst tills nu på grund av rädsla över att få sin karriär krossad.

 

Lucia Evans var en blivande skådespelare när hon mötte filmproducenten 2004 i New York. För tidningen berättar hon att han tvingade henne till oralsex trots att hon flera gånger sade nej.

 

Den tredje kvinnan vill vara anonym men berättar om liknande händelser på ett hotellrum.

 

Även Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Ashley Judd och Rose McGowan säger sig ha blivit sexuellt trakasserad av filmproducenten.

 

"Avskyvärt" och "oacceptabelt"

 

Skådespelarfacket SAG-AFTRA kallade i måndags Harvey Weinsteins beteende för "avskyvärt" och "oacceptabelt".

 

"Vi berömmer modet och uppriktigheten hos de kvinnor som har berättat om detta skamliga, aggressiva och olämpliga beteende som de upplevt med framstående anställda i branschen. Vi stödjer deras rätt att berätta och vi lyfter deras röster så att deras sanningar hörs. Alla har rätt att arbeta i en miljö fri från diskriminering och trakasserier", skrev facket i ett uttalande.

 

Hillary Clinton: "Bestört"

 

Under tisdagen sade Hillary Clinton att hon var "chockad" och "bestört" över anklagelserna.

– Beteendet som beskrivs av flera kvinnor kan inte tolereras. Deras mod och stödet från andra är avgörande för att stoppa detta beteende, sade hon enligt AFP.

 

Harvey Weinstein har sparkats från bolaget The Weinstein Company men gjorde ett sista försök att rädda sitt jobb. I ett mejl The Hollywood Reporter tagit del av vädjar han till andra branschhöjdare att hålla honom om ryggen.

USA:s tidigare president Barack Obama och hans fru Michelle säger att de är "äcklade" av uppgifterna kring filmproducenten Harvey Weinstein, 65, som anklagas för att ha trakasserat kvinnor sexuellt i decennier.

 

"Varenda man som förnedrar och nedvärderar kvinnor på ett sådant sätt måste dömas och hållas ansvarig, oavsett rikedom eller status", säger de i ett uttalande.

 

"Vi ska hylla modet hos de kvinnor som trätt fram för att berätta om dessa smärtsamma historier. Och vi behöver alla bygga en kultur - bland annat genom att stärka våra tjejer och lära våra killar anständighet och respekt - så den här typen av beteende blir mindre utbrett i framtiden", säger paret Obama.

 

Weinstein har donerat stora summor pengar till Demokraterna. Sammanlagt ska han och hans familj ha bidragit med motsvarande närmare 9 miljoner svenska kronor sedan valkampanjen 1992.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".