Iben Akerlis barnbok "Lars är LOL", SVT-serien "Jordskott" och bluesartisten Louise Hoffsten.
Iben Akerlis barnbok "Lars är LOL", SVT-serien "Jordskott" och bluesartisten Louise Hoffsten. Foto: Omslag Erica Jacobsson, Johan Paulin/SVT och Pär Wickström/pressbild.

Veckans tips från Kulturnytt i P4!

Nu kommer några tips från Kulturnytt i P4-redaktionen och den här veckan kan man säga att det är hemskheter eller rädslor som är genomgående för alla tipsen.

 

 

MUSIK
På fredag kommer det ny musik från Louise Hoffsten och det kanske inte riktigt låter som något hon har gjort förut. På den nya skivan "Röster ur mörkret" har Louise Hoffsten satt musik till mer än hundra år gamla skillingtryck.

För den som inte har superkoll på vad skillingtryck är, så är det enkla visor som trycktes upp på ett halvt ark papper förr i tiden och de gick att köpa för en eller ett par skilling. Visorna är för det mesta väldigt sentimentala och hemska. De handlar ofta om död och tragiska livsöden. De som sålde visorna levde ofta själva i utsatthet.

Louise säger själv att det här har varit lite av ett hjärteprojekt för henne och det är verkligen hemska saker hon sjunger om, se bara på några av låttitlarna, "Gången till avrättningsplatsen", "Invalidens klagan" eller "Vad sorg och vad smärta".

TV
SVT-serien Jordskott är tillbaka. I den nya säsongen har de mystiska skogarna i Silverhöjd bytts ut mot Stockholms betong. Skådespelarna är dem samma. Tittarna får fortsätta följa polisen Eva Thörnblad, som spelas av Moa Gammel, i gränslandet mellan verklighet och det övernaturliga.

Första säsongen blev lite utav en pangsuccé för det var inte bara de svenska tittarna som gillade seriens naturmystik och underliga varelser. Andra säsongen har redan sålts till Storbritannien och USA.

Nya säsongen har premiär på vanlig tv på söndag kväll. Har du svårt att vänta så finns första avsnittet tillgängligt efter midnatt, natten till söndag på SVT-play.

BARNBOK
I Norge har boken "Lars är LOL" röstats fram som årets bästa barnbok och är en storsäljare.

Den handlar om Amanda och när Lars, som har Downs syndrom, börjar i hennes klass. Amanda blir fadder till Lars men när Lars blir mobbad vågar hon inte stå upp för honom.

Det här är en bok om rädslan att hamna utanför som många kan känna igen sig i. Ett brännande ämne, men som författaren Iben Akerlie berättar om på ett både roligt och gripande sätt.

"Lars är LOL" vänder sig till barn 9–12 år

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".