Man med mikrofon
Bo Holmström. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

SVT-profilen Bo Holmström är död

SVT-profilen och programledaren Bo Holmström är död, bekräftar dottern för Expressen.

Holmström blev 78 år gammal.

Bo Holmström arbetade som reporter på SVT och TV4 i närmare 50 år. Han är bland annat känd för de bevingade orden "Lägg ut! Lägg ut!" som han fällde när han rapporterade direkt från gisslandramat på den västtyska ambassaden i Stockholm 1975. Det citatet blev även titeln på hans självbiografi, som kom ut 2011.

2016 drabbades han av kallbrand och tvingades amputera sitt högerben. Den sista tiden bodde han på ett vårdboende i Vagnhärad. Så sent som i somras berättade han i en intervju i Aftonbladet om sin djupa ångest.

-Det känns så overkligt att helt och hållet vara utelämnad som jag är nu. Jag behöver hjälp för att ta mig ur och i sängen, för att kunna gå på muggen... Det känns inte som att jag lever ett värdigt liv.

2007 tilldelades Holmström stora journalistpriset för att han "i decennier bedrivit journalistik på hög nivå, alltid med egen röst och tillbakalutad skärpa", som motiveringen löd.

2015 fick han också hederspriset på tv-galan Kristallen.

Holmström blev 78 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".