Lektion på Teaterhögskolan i Malmö.
Lektion på Teaterhögskolan i Malmö. Foto: Charlotte Carlberg Brg

Kritik efter fallet om sexuella trakasserier på Teaterhögskolan

Malin Molin: "Om de är säkra på att inget hänt så borde de våga låta det prövas"
1:52 min

Diskrimineringsombudsmannens stämningsansökan mot Lunds universitet om sexuella trakasserier på Teaterhögskolan gick aldrig till huvudförhandling. Universitetet betalade 100 000 kronor i ersättning till den student som ska ha utsatts, men utan att låta saken prövas.

Detta kunde Kulturnytt berätta om i förra veckan. Men lärare och före detta elever på Teaterhögskolan är kritiska mot ledningens agerande. En av dem är Malin Molin.

- Genom att inte låta det prövas så blir hela saken ogjord. Så jag tycker att det de gör är att säga att det är inte lönt att säga till om sånt här.

I december 2015 lämnade DO in en stämningsansökan mot Lunds universitet. Den gällde en elev på Teaterhögskolan som anmält att en lärare kommit med inviter och gjort andra närmanden.

Efter att huvudförhandlingarna ställts in, har missnöjet bland lärare och studenter vuxit på sociala medier. En av dem som är upprörda är Malin Molin som gick på skolan samtidigt som de sexuella trakasserierna ska ha ägt rum.

- Jag tycker det är konstigt att en så stor och stark institution kan vara så rädda att erkänna ett fel. Om de är så säkra på att ingenting har hänt, så borde de våga låta det prövas. Och det är det som är så konstigt att de inte gör.

Enligt Susanne Kristenson, universitetsdirektör på Lunds universitet, valde man att betala för att rättegångskostnaderna annars blivit för höga, men också för att studenter och lärare ska ha tyckt att det hela varit "väldigt obehagligt".

Malin Molin avslutade sin utbildning för över ett år sedan och kan inte tala för hur dagens elever upplever situationen. Men enligt henne var det snarare tiden innan fallet togs upp av DO som hon och hennes kursare upplevde som mest obehaglig.

- Att det skulle tas upp i rätten kändes däremot som en frihet, att det plötsligt togs på allvar och att DO ville pröva det här fallet. Att någon äntligen lyssnade på oss var så otroligt lättande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".