Bokhandlaren Lam Wing-kee vid en skylt med bild på Gui Minhai.
Bokhandlaren Lam Wing-kee vid en skylt med bild på Gui Minhai. Foto: Kin Cheung

Manifestation för svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai som kidnappats av kinesiska myndigheter

Hoppas sätta press på Kina
2:07 min

Idag har det gått två år sedan den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai kidnappades av kinesiska myndigheter under en semesterresa i Thailand.

Han publicerade regimkritiska böcker och sitter nu fängslad, utan vare sig advokat eller rättegång.

Svenska kultur-och yttrandefrihetorganisationer vill verka för att Gui Minhais ärende inte ska glömmas bort och ordnar nu en manifestation för att uppmärksamma hans fall. En av dem som medverkar är författaren och Kina-experten Jojje Olsson, verksam i Taiwan.

– I mitten av september fick den svenske ambassadören i Kina träffa Gui Minhai och prata med honom i 20 minuter. Det var första livstecknet på ett helt år och bara tredje gången svenska myndigheter fått träffa honom. Hans dotter har inte ens fått prata med honom i telefon på ett och ett halvt år.

Jojje Olsson berättar att från Kinas håll säger man sig hålla på med utredningen, men att det är väldigt svårt att veta när det ska komma något juridiskt förfarande.

Under de två åren har Gui Minhai dykt upp på kinesisk tv två gånger för att bekänna så kallade brott: En gång erkände han att han kört rattfull och den andra gången att han smugglat in förbjudna böcker till Kina. Båda fallen tror västerländska experter har varit framtvingande erkännanden och förmodligen något som Gui Minhai kommer att åtalas för längre fram som ett svepskäl istället för den riktiga orsaken, vilket tycks vara att publicera regimkritiska böcker.

– Det har blivit väldigt vanligt under de senaste åren att aktivister eller dissidenter tvingas till sådana så kallade erkännanden på tv . Så vi vet att han förmodligen kommer att åtalas för detta.

Idag samlas svenska kultur- och yttrandefrihetsorganisationer så som Sveriges författarförbund, Bokförläggarföreningen och tidskriften Svartvitt för att uppmärksamma Gui Minhais fall och Jojje Olsson tror att det är ett viktigt steg för att sätta mer press på svenska staten så att den i sin tur sätter press på Kina. Hittills har den svenska tysta diplomatin inte visat sig komma någon vart i Gui Minhais fall, menar Jojje Olsson.

– Det finns en tysk akademiker som undersökt samtal mellan EU och Kina om mänskliga rättigheter och hon har sett att samtal som aldrig förs offentligt kan lättare avfärdas av den kinesiska regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".