Mulatu Astatke.
Mulatu Astatke. Foto: Alexis Maryon

Ethiojazzkungen Mulatu Astatke kommer till Sverige

Mulatu Astatke, ethiojazzens allra största stjärna, kommer till Konserthuset Stockholm den 4 november och intresset är stort.

Etiopisk jazz, eller ethiojazz, är en blandning av jazz, afro-funk, soul, latinska rytmer och traditionell etiopisk musik. Och intresset för ethiojazzen bara växer i takt med att en ny generation musikintresserade upptäcker genren. Men det är ingen ny uppfinning. Ethiojazzens stora stjärna Mulatu Astatke är född 1943 i Etiopien och under 60-talet var han med och skapade vad som senare skulle komma att bli en helt egen genre.

Under det kommunistiska regimen i Etiopien under 70- och 80-talet blev musiken förbjuden eftersom den var allt för "västerländsk" och många jazzmusiker flydde landet, vilket gjorde att genren nästan försvann. Men i samband med regimens fall på 90-talet fick ethiojazzen ett nytt uppsving.

Astatkes musik blev 2005 soundtrack till filmen "Broken Flowers", med Bill Murray i huvudrollen, vilket också bidrog till ett explosionsartat intresse för den etiopiska jazzen världen över.

Den 4 november kommer den 74-årige Mulatu Astatke till Konserthuset i Stockholm för en spelning som arrangeras av organisationen Selam i samband med firandet av sitt 20-årsjubileum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".