golnaz ny
Golnaz Hashemzadeh Bonde Foto: Pressbild/Helén Karlsson

Författaren Golnaz Hashemzadeh Bonde låter ilskan välla fram över cancerns orättvisa i nya boken

0:54 min

I "Det var vi" drabbas Nahid av cancer och hamnar i en korseld av minnen och känslor inför framtiden.

Men författaren Golnaz Hashemzadeh Bonde låter också läsaren följa Nahids liv från revolutionens Iran till dagens Sverige, en berättelse som många iranier i Sverige delar.

Författaren Golnaz Hashemzadeh Bonde har tidigare gett ut boken "Hon är inte jag" 2012 och i den nya boken "Det var vi", som släpptes i slutet av sommaren, ville hon ge röst åt en kvinna som är arg.

– En kvinna som är rättmätigt arg och sätter ord på det som hon inte är nöjd med i livet och visar på både bitterhet, svartsjuka och avund, men på ett sätt som gör att vi tycker att hon har rätt att göra det.

Nahid möter läsaren första gången hos läkaren när hon får cancerbeskedet och hatet mot läkaren väller fram. Det finns ingen rättvisa med sjukdom och plötsligt har döden kommit. Och ändå inte. Alla ska vi ju dö, men med cancerbesket har ramen satts för livet: vad det blev och inte blev.

Men boken är också en berättelse som många perser och andra flyktingar delar - om att lämna sitt land och bygga upp ett nytt liv. Om att ha en plats i världen och föra livet och sin historia vidare.

Golnaz Hashemzadeh Bonde kom till Sverige från Iran som liten, båda föräldrarna flydde under revolutionen i Iran.

För några år sedan förlorade hon både sin mamma och mormor samma år som hon födde sitt första barn. Pappan hade gått bort ett par år tidigare.

– Mina föräldrars resa och kamp, och flykt och hårda arbete med att bygga ett nytt liv i Sverige har gett mig så fantastiska saker, frihet inte minst.

– Samtidigt tyckte jag inte att det var schyst att båda skulle dö innan de hunnit fylla 55 år. Och samtidigt var det ett mönster jag såg i den generation, personer som dog i förtid. Och det ledde till frågan varför blir det så – vad har satt sig i deras kroppar?

Hon beskriver den mentala bilden av hur trauman sätter sig i vävnaderna och bryter ner kroppen inifrån. Kanske är det så att du inte kan fly undan från det hemska för det finns i kroppen. Kanske är det så att det hårda arbetet att klara både kampen i Iran och att bygga ett nytt liv är för slitsamt?

– Vi kanske inte är menade för sådana utmaningar i livet, säger Golnaz Hashemzadeh Bonde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista