Julia Björknert och Alexandra Durne
Foto: Privat.
Kalmar

Nätkampanjen #metoo tar klivet ut på gator och torg i hela landet

1:42 min

Den omtalade hashtaggen #metoo leder nu till manifestationer även utanför internet, bland annat i Kalmar, Hudiksvall, Borås, Stockholm, Malmö och Göteborg.

På söndag kommer flera manifestationer att hållas i städer över hela landet.

I Kalmar arrangerar Julia Björknert och Alexandra Durne, båda Kalmarbor, en manifestationen som planeras äga rum på Larmtorget på söndag.

– Både jag och Alexandra har varit utsatta för sexuella övergrepp på olika sätt. Därför valde hon att kontakta mig i går kväll och fråga om jag var med på tåget, vilket jag självklart var, säger Julia Björknert.

De vill genom manifestationen skapa ännu större öppenhet kring ett ämne som de upplever har varit tabubelagt.

– Det skapar en öppenhet kring övergrepp och ger möjlighet till samtal, säger Julia Björknert.

Hon hoppas också att kampanjen i slutändan ska leda till att makthavare agerar för en förändring. Bland annat tycker Julia Björknert att både utredningar av sexuellt våld och eftervården av offren måste bli bättre.

– Det arbete som poliserna utför skulle kunna förbättras – och det mottagande man får som våldtäktsöverlevare, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista