Teckenspråk
1 av 2
Det finns idag få böcker på teckenspråk Foto: Knut Erik Knudsen
Åsa Henningsson
2 av 2
Åsa Henningsson, ordförande för Dövas riksförbund Foto: Dövas riksförbund

Få böcker för den som vill läsa på teckenspråk

2:40 min

Att läsa skönlitteratur på sitt eget språk är inte en självklarhet för alla. För döva, som har teckenspråket som sitt första språk är det nästan en omöjlighet.

Idag finns det i stort sett bara litteratur på teckenspråk i form av läromedel och barn- och ungdomsböcker på teckenspråk.

Åsa Henningsson, ordförande för Dövas riksförbund, vill se ett större utbud av litteratur för vuxna på teckenspråk.

– Jag kanske vill läsa någon spännande deckare, eller så kanske jag bara känner för något mer lättsamt, eller poesi som blir som balsam för mina ögon så att jag kan varva ner och koppla av. Det skulle jag önska, säger Åsa Henningsson, tolkad av Priscilla Ferrera. 

Åsa Henningsson är en av 30.000 personer som idag använder det svenska teckenspråket.

En bok på teckenspråk är rörlig bild på DVD-skiva, VHS-kassett eller en nedladdningsbar fil. För vuxna litteraturintresserade som vill läsa på teckenspråk finns idag bara sju skönlitterära verk att välja mellan, visar en sökning på Libris, Kungliga bibliotekets databas. 

Teckenspråket är dövas modersmål, man kanske till och med översätter själv i sitt huvud.

Biblioteken i Sverige erbjuder totalt 787 titlar på teckenspråk, men de allra flesta är läromedel. Bara 179 titlar är skönlitteratur och bland dem är nästan alla barn- och ungdomsböcker. Vilken kan jämföras med till exempel skönlitteratur på spanska som biblioteken har mer än 18 000 titlar av.

Åsa Henningsson tycker att det är beklagligt att produktion av litteratur på teckenspråk inte prioriteras.

– Teckenspråket är ju dövas förstaspråk, eller dövas modersmål. En annan person som har svenskan som sitt modersmål känner sig trygg att tala, skriva eller lyssna på sitt förstaspråk. Sen kanske man har engelska, eller ett annat språk som ett andra eller tredje språk, men det kommer aldrig bli riktigt samma känsla i de språken. Man kanske till och med översätter vissa saker själv i sitt huvud, för att få den här känslan, men det blir aldrig hundra procent likställt med sitt första språk, säger hon.

Behovet är stort och består.

Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, har från regeringen i uppdrag att "främja teckenspråkig litteratur". Richard Stones är myndighetens produktionschef och menar att en av orsakerna till att det gått så långsamt med att översätta och omarbeta skönlitterära böcker till teckenspråk är att det inte funnits någon myndighet som tydligt haft det ansvaret. MTM producerar idag ingen litteratur på teckenspråk, men det är en fråga som utreds.

– Behovet är stort och består. MTM:s uppdrag framåt är att så gott det går från MTM:s perspektiv uppfylla behovet, säger Richard Stones. 

Fakta om litteratur på teckenspråk

  • 30 000 svenskar använder sig idag av det svenska teckenspråket.

  • Teckenspråket har samma formulering i språklagen som de nationella minoritetsspråken: "Det allmänna har ett särskilt ansvar för att skydda och främja det svenska teckenspråket."

  • Specialpedagogiska skolmyndigheten tar fram läromedel på teckenspråk, men idag finns ingen myndighet med uppdraget att producera skönlitteratur.

 

  • Myndigheten för tillgängliga medier tar fram litteratur anpassat till personer med lässvårigheter, så som talböcker och böcker skriva på punktskrift, men producerar idag ingen litteratur på teckenspråk.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista