Mavis Staples.
Mavis Staples. Foto: Marc PoKempner /Film First Co

Musikdokumentärer! Musikdokumentärer! Musikdokumentärer!

Just nu blommar musikdokumentärerna på bioduken: Lars Winnerbäck, Silvana Imam och nu senast Avicii. Men det finns också en bunt musikdokumentärer väl värda att kolla in på streamingtjänster.

Amy – den Oscarsbelönade dokumentären om sångerskan Amy Winehouse från 2015 om hennes makalösa karriär och trasiga liv. Visas på Cmore.

Gaga: Five foot two – dokumentären av Chris Moukarbel om Lady Gaga och de kaotiska år då hennes karriär peakade och hon samtidigt drabbades av fibromyalgi. Visas på Netflix.

Whitney. "Can I be me" – historien om hur en av vår tids absolut mest begåvade artister med denna gudabenådade röst, sakta men säkert går under, kan faktiskt få den mest hårdhudade att gråta blod. Ett måste för alla fans. Visas på Netflix.

Metallica: Some Kind of Monster – den prisade dokumentären om metallbandet under den kris då  en av medlemmarna kickades och bandet gick i terapi. Naket och rått och inte alls så smickrande. 2017 har den också fått en uppföljning om  hur det var tio år efter filmen spelades in. Av Bruce Sinofsky och Joe Berlinger. Visas på Netflix.

You are Teddybears – en dokumentär med inslag – eller infall – av fiktion (eller rena påhitt?) om ett av Sveriges rockigaste band. Började i skatepunken men trotsade alla gränser och tog in alla möjliga och omöjliga element. Visas på SVT play.

Mavis Staples – om gospelsångerskan som också blev en viktig röst i människorättskampen i USA på 1950- och 60-talet. Hon berättar om hur bandets möte med Martin Luther King bidrog till att de själva började göra sånger om hur illa svarta behandlades i USA. Bob Dylan är med och berättar vilken upplevelse det var när han hörde henne första gången med Staple Singers. Visas på SVT play från fredag 27 oktober.

Searching for Sugar man – svenske Malik Bendjelloul vann en Oscar för sin dokumentär om den  artisten Sixto Rodrigues, vars karriär i USA var obetydlig medan publiken i Sydafrika avgudade honom – utan hans vetskap. Visas på SF Anytime.

George Michael: Freedom – för nästan ett år sedan dog en av popmusikens största och artister som Elton John, Ricky Gervais och Stevie Wonder delar med sig av berättelser från tidiga karriären i Wham! till de enorma framgångarna som soloartist. Visas på SVT play.

Texten uppdateras. Och ja, det skriver vi ibland lite slentrianmässigt när det händer mycket på en och samma gång, men just i detta fallet fyller vo på och drar ifrån utifrån vad vi vet går att se på de vanligaste streamingtjänsterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".