Svartvit bild där Duke Ellington sitter ned vid piano och Louis Armstron står upp och spelar trumpet.
Duke Ellington och Louis Armstrong improviserar i New York 1946. Foto: AP

Två helt olika delar i hjärnan styr musikimprovisation

Det spontana och det kontrollerade.
1:11 min

Musik-improvisation styrs av två helt olika delar av hjärnan, har forskare vid Karolinska Institutet konstaterat.

Forskarna har låtit pianister improvisera och samtidigt studerat deras hjärnor med magnetkamera. Fredrik Ullén, professor i neurovetenskap vid Karolinska institutet är en av forskarna.

– Om personen får improvisera fritt så ser vi hur djupare områden i limbiska systemet, som har med känslor att göra är aktiva. Men ganska lite i områden som sköter just uppmärksamhet och kognitiv kontroll, säger Fredrik Ullén.

De områdena går istället igång om man får en krångligare uppgift. Om man måste improvisera på ett sätt där man bara använder vissa toner till exempel, eller det på andra sätt krävs mer planering, berättar Fredrik Ullén.

Så det är två helt olika saker fast i båda faller är det improvisation?
– Ja, det kan handla om två kontrollsystem för kreativt tänkande. Det ena bygger på uppmärksamhet, arbetsminne och kognitiv kontroll. Det andra bygger på spontana fria associationer som kan ske utan den här typen av mental ansträngning, säger Fredrik Ullén.

Förmodligen går dessa två kontrollsystem igen inom många former av kreativitet menar Fredrik Ullén. Ibland använder vi det spontana, fria associerandet och ibland en mer kontrollerad form av kreativitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".