Selma Lagerlöf
1 av 2
Selma Lagerlöf
Scott Mellor, Susan Branty och Amanda Amanda Doxtater är tre av många amerikanska Selma Lagerlöfentusiaster som samlats till tredagarsseminarium i Washington DC. Foto: Kajsa Boglind
2 av 2
Scott Mellor, Susan Branty och Amanda Amanda Doxtater är tre av många amerikanska Selma Lagerlöfentusiaster som samlats till tredagarsseminarium i Washington DC. Foto: Kajsa Boglind

Universitetsvärlden i Washington samlas för Selma Lagerlöf-konferens

2:07 min

Ett sextiotal universitetslärare samlas idag i Washington för att prata Selma Lagerlöf. En konferens med syfte att fördjupa sig i hennes författarskap men också i hennes roll för den svenska stumfilmens framgångar.

– Hon förekommer faktiskt alltid i mina filmkurser om nordisk film. Lagerlöf hade otroligt mycket inflytande i sina samarbeten med bland annat Victor Sjöström under svenska stumfilmens guldålder, säger Amanda Dockstater, professor i svenska- och skandinaviska studier vid University of Washington på den amerikanska västkusten. 

Amanda Dockstater beskriver också Lagerlöf som en pionjär inom entreprenörskap med en bra känsla för populärkultur och höglitterär kultur. 

Seminariedeltagarna undervisar alla på olika sätt i svenska språket och om svensk kultur. Idag lockar nutida svenska deckare  nya elever till språkkurserna. Men också Selma Lagerlöfs ”Herr Arnes penningar” innehåller många av ingredienserna som kännetecknar en bra thriller menar Scott Meller från University of Wisconsin.

 – Jag gillar hur hon växlar mellan det psykologiska och kanske det övernaturliga. Finns spöken i verkligheten eller bara i huvudet? frågar Scott Meller. 

– Hennes talang gör henne relevant än idag, hon håller, säger Susan Brandy också från University of Wisconsin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista