#p4läslov

Unga tipsar om spännande, roliga och rysliga böcker som "Hungerspelen", "Fjärde riket" och "Tom Gates"

4:21 min

Det är fredag och nu går många barn och unga på lov – det som numera kallas läslovet. Kulturnytt i P4 fångade några unga läsare.

Det var förra året som regeringen döpte om höstlovet till läslov efter ett initiativ av organisationen Läsrörelsen. Det var ju så att PISA-rapporten visade alarmerande siffror om svenska barns skolresultat och det behövdes göras något åt. Så läslovet blev ett sätt att uppmärksamma läsningen.

Och själva läsprocessen är ju viktig för att barn ska förstå vad de läser, men forskare menar också att samtal om böcker och det vi läser är minst lika viktigt och därför kommer vi på Kulturnytt under veckan att leta läsupplevelser.

Andrina gillar serien "Hungerspelen" av Suzanne Collins.

– Man blev indragen i boken och det kändes väldigt verkligt, det var det jag gillade med boken berättar hon men annars läser hon mest på telefonen.

Ska du läsa på lovet?

– Jag får se om jag hittar någon bra men oftast blir det så att jag inte läser på läslovet.

En av de bästa böckerna Linus har läst var en av de böckerna som skolan delat ut och de brukar vara bra, tycker han. "Fjärde riket" av Maria Nygren gillade han.

– Det var spänning och mycket drama. Jag gillar när det händer grejer, inga långtråkiga saker.

Vilken var din första eller största läsupplevelse? Dela gärna med dig du också, tagga oss med #p4läslov i sociala medier så delar vi lästips på Kulturnytt i P4:s sajt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista