Wolf2_Launch_730x930
"Wolfenstein 2: The new colossus" har skapat debatt i USA. Foto: MachineGames

Svenskt spel skapar debatt i USA

Högerextrema i USA ser spelet som en kränkning
0:58 min

Att bekämpa nazister har varit spelserien Wolfensteins handling sedan första spelet kom för 35 år sedan. Nu när elfte spelet i serien kommer "Wolfenstein 2: the new colossus" så har en het debatt blossat upp i USA.

Nazisterna gick segrande ur andra världskriget och tog över USA. Det är scenariot som spelet bygger på. I en 60-talsmiljö full av nazistpropaganda ska den styrande regimen störtas.

Temat att ta kål på nazister har flera spel haft tidigare men i efterdyningarna av händelserna i Charlottesville ser nu högerextrema i USA spelet som en kränkning. Samtidigt ser amerikanska medier spelet som en kommentar till nutidens USA och kritik för att president Donald Trump inte tagit tydligt avstånd från vit makt-anhängare och högerextrema rörelser.

Mitt i röran står det svenska spelföretaget MachineGames som inte riktigt var beredda på den här politiska utvecklingen. Men har tacksamt nu kunnat utnyttja den i kampanjen för spelet. Spelet marknatsförs nu med orden "Make America nazifree again", en direkt anspelning på Trumps valspråk "Make America great again".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".