Monika Klengel i Gunilla Heilborns The Wonderful and the Ordinary på Dansens Hus
Monika Klengel i Gunilla Heilborns The Wonderful and the Ordinary på Dansens Hus Foto: Stefan Bohlin
RECENSION - DANS

Minnesgympa med sång och dans

Cecilia Djurberg om Gunilla Heilborns The Wonderful and the Ordinary
3:46 min

Hur minns vi saker och vad vill och kan hjärnan egentligen ta in? 
  Kulturnytts danskritiker Cecilia Djurberg försöker minnas Gunilla Heilborns nya verk om minnet, som hon såg på Dansens Hus i fredags.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

I sin nya uppsättning The Wonderful and the Ordinary undersöker koreografen Gunilla Heilborn tillsammans med två dansare och tre skådespelare, från österrikiska Theater im Bahnhof, hur minnet fungerar och varför vissa minnen är starkare än andra.

Titel: The Wonderful and the Ordinary
Idé och iscensättning: Gunilla Heilborn
Medverkande: Kenneth Bruun Carlson, Pia Hierzegger, Lorenz Kabas, Monika Klengel, Kristiina Viiala
Musik: Kim Hiorthøy
Genre: Dans/performance
Scen: Dansens Hus i Stockholm

Ensemblen försöker minnas hur det var på Arnold Schwarzenegger-museet

De gör vardagsreflektioner om hundar, om kaffe, om konversationer de haft, om sparris, om trasiga gympaskor, såna saker. Det blir faktiskt roligt, det är typiskt Gunilla Heilborn, att ta avstamp i ett ämne eller en teori och skruva till det så här filosofiskt med sin lågmälda, lakoniska humor. Och allt piffas upp med musik och lite sång och dans och med sceneffekter.

Ensemblen försöker också gemensamt minnas hur det var på Arnold Schwarzenegger-museet i Graz som de besökt tillsammans – och dom är såklart inte helt överens om hur det var där. Det blir tydligt att minnet sviker och att de har uppfattat besöket ganska olika. Så samtidigt som man sitter och småfnissar får man en hel del att klura över.

Jag tänker på alla problem som kan uppstå när människor minns olika och lägger vikt vid olika saker, hur nostalgi och andra känslor lätt trasslar till minnena och det här med sanning och fakta. Det är ju faktiskt rätt viktigt att vara medveten om våra hjärnors begränsningar, inte minst i en samtid där det tydligt pågår en offentlig kamp om verklighetsbeskrivningen, om sant och falskt.

 Klicka på ljudet för att höra hela samtalet

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".