Konflikten om Katalonien splittrar Public service
Konflikten om Katalonien splittrar Public service Foto: Santi Palacios

Konflikten om Katalonien väcker frågor om public service oberoende

2:30 min

Frågan om spanska mediers bristande oberoende har aktualiserats igen, i och med konflikten om Katalonien.

Den katalanska regeringen har avsatts och nyval har utlysts. I fredags röstade den spanska senaten igenom artikeln 155 som ger Madrid regeringen möjlighet att ta kontroll över Katalonien, bara några timmar efter att regionen utropat självständighet.

Paragrafen som ger spanska regeringen rätt att kontrollera katalansk public service har inte aktiverats. Men Lluís Caelles, talesperson för TV3, Kataloniens största public service tv-kanal är ändå orolig.

– Ja, för artikeln 155 ger den spanska regeringen möjlighet att till exempel påverka budgetbeslut för TV3 och byta ut personer i ledningen, säger han. 

Att Spanien är ett splittrat land blir tydligt när man jämför nyhetsrapporteringen i spansk respektive katalansk public service media.

Till exempel så benämns den avsatta regionspresidenten Carles Puigdemont i spanska TVE som "ex-presidenten". Medan han i katalanska TV3 fortfarande kallas "presidenten".

TV3 och andra katalanska public servicemedier har kritiserats för en vinklad rapportering som gett allt fört stort utrymme till dem som vill se ett självständigt Katalonien. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy uttalade sig i förra veckan om planer på att övervaka katalansk media för att "säkerställa neutraliteten".

Men även spansk public service har kritiserats för bristande opartiskhet. Efter folkomröstningen den 1 oktober så gick flera journalister på den spanska public service kanalen TVE ut i sociala medier och sa att de skämdes över den egna kanalens vinklade rapportering.

Lluís Caelles på katalanska TV3 menar att TVE:s ledning har starka band till det spanska regeringspartiet Partido Popular.

– Den spanska regeringen kritiserar oss för partisk rapportering, samtidigt som man styr över TVE, säger han. 

På frågan hur han tycker att den egna kanalen TV3 lever upp till idealet om oberoende så svarar han att han överlag tycker att man rapporterar balanserat.

– Vi strävar alltid efter en sanningsenlig och oberoende rapportering. Men vi producerar många timmar av nyheter varje dag och ibland gör vi misstag, säger Lluís Caelles.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista