Asli Erdogan på bokmässan i Göteborg.
1 av 2
Asli Erdogan på bokmässan i Göteborg. Foto: Hanna Jedvik/SR
Johan-Mathias Sommarström. Foto: Sveriges Radio.,
2 av 2
Johan-Mathias Sommarström. Foto: Sveriges Radio.
TURKIET

Rättegångarna mot författare och journalister fortsätter

1:34 min

I Istanbul fortsätter i dag två uppmärksammade rättegångar, mot anställda på den liberala tidningen Cumhuriyet och mot författaren Asli Erdogan och hennes medåtalade.

I båda rättegångarna gäller åtalen stöttande av terrorism.

Författaren Asli Erdogan och hennes medåtalade satt fängslade i mer än fyra månader i det ökända kvinnofängelset Bakirköy.

De släpptes en regnig decemberdag förra året med restriktioner som till exempel reseförbud. I somras hävdes restriktionerna men passet fick Asli Erdogan inte tillbaka förrän i september. Sedan dess har hon besökt bokmässor och tagit emot priser i Europa och hon kommer av allt att döma inte närvara vid rättegången idag, något som inte ses som ett problem enligt hennes advokat.

Hon anklagas för samröre med PKK efter att ha skrivit kolumner och krönikor i den numera tvångsstängda tidningen Özgür Gündem. Tidningen som främst vände sig till kurder i Turkiet ansågs av myndigheterna sprida PKK propaganda.

Asli Erdogan har själv sagt att åtalet mot henne säger mer om dagens Turkiet än om henne. Hon har kallat det för en maktdemonstration.

Åklagaren har hotat med att yrka på livstids fängelse, Asli Erdogan menar att om rättegången blir rättvis kommer hon att frikännas, men hon har också sagt att hon är orolig eftersom hon anser att det inte längre finns några lagar i Turkiet.

Samtidigt ställs också för tredje gången 18 anställda vid tidningen Cumhuriyet inför rätta i Istanbul, tre av dem har suttit fängslade i nästan ett år.

Tidningen anklagas för att ha svärtat ner regeringen och stött terrorgrupper som Pkk, vänstergrupper och Gülenrörelsen som anklagas för det misslyckade kuppförsöket förra året.

Mängder av människor kommer att samlas utanför domstolen för att demonstrera. Åklagaren yrkar på som mest 43 års fängelse för de anställda på Cumhuriyet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista