Kommersiella radiokanaler hörs snart i hela landet

Mix Megapol, NRJ och RIX FM får från och med 1 augusti 2018 börja sända över hela landet.

Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har för första gången delat ut nationella tillstånd för analog kommersiell radio.

 Intresset var stort med 22 ansökningar från 7 sökande.

– Det är glädjande att vi nu fått möjlighet att dela ut nationella tillstånd säger generaldirektör Charlotte Ingvar-Nilsson vid MPRT. Större sändningsområden är bra för konkurrens och mångfald och kan leda till en bättre balans mellan public service-radio och kommersiell radio. Det gynnar hela radiomarknaden.

Mix Megapol, NRJ och RIX FM är kanalerna som från och med 1 augusti 2018 kan börja sända över hela landet.

Det var i våras som Myndigheten för press radio och tv beslutade att utlysa tre nationella tillstånd samt 35 regionala tillstånd istället för de 103 lokala tillstånd som finns idag. Samtidigt skärpte regeringen kraven kring mångfald och kontrollerande inflytande, vilket betyder att de nationella kanalerna ska konkurrera med varandra om både lyssnare och annonsörer. De omfattande samarbeten som tidigare förekommit mellan programföretag, och som skapat lokala annonsmonopol, ska alltså inte längre vara tillåtna.

Nu återstår utlysningen av 35 regionala tillstånd på 21 marknader runtom i landet. Buden ska vara inne den 16 november. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista