"Fågeln i mig flyger vart den vill" av illustratören och författaren Sara Lundberg.
"Fågeln i mig flyger vart den vill" av illustratören och författaren Sara Lundberg. Foto: Illustration Sara Lundberg foto Ola Kjellbye

Sara Lundbergs berättelse om konstnären Berta Hansson känns ända in i märgen

Viveca Bladh har läst den Augustprisnominerade boken av Sara Lundberg
1:15 min

"Fågeln i mig flyger vart den vill" är en ovanlig bok om konstnären Berta Hanssons liv, hur hon trotsade sin far för att gå i målarskola.

 Sara Lundbergs bok Fågeln i mig flyger vart den vill" är nominerad till Augustpriset i barn- och ungdomsklassen och det är verkligen en bok som många kan läsa med lätthet - små textbitar och fantastiska bilder.

Men det är ett djärvt ämne: Berta Hansson är inte den mest kända konstnären och tidigt nittonhundratal var ingen dans på rosor i ett fattigt hem. Mamman, som kanske bäst förstod Bertas längtan efter att teckna, hon dör, och Berta får kämpa för att få sin vilja igenom för att få studera.

Sara Lundberg lyckas göra något unikt inte minst i bilderna från Jämtländska landskapet som är målat i Berta Hanssons anda. En bild där man ser narigt rosa händer arbeta med saxen känns ända in i märgen.

Att läsa och titta i den här boken är som att vara mitt i arbetet när teckningar och målningar växer fram genom en konstnärs händer och funderingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".