Humorgruppen "Grotescos sju mästerverk", Sara Lundbergs seriebok "Fågeln i mig flyger vart den vill" och tv-serien "Alex"
Humorgruppen "Grotescos sju mästerverk", Sara Lundbergs seriebok "Fågeln i mig flyger vart den vill" och tv-serien "Alex" Foto: SVT, Sara Lundberg samt Viafree.

Veckans tips från Kulturnytt i P4!

Bitande samhällssatir, mörk action och en underbar bilderbok för unga och vuxna tipsar vi om denna vecka.

TV

Humorgruppen Grotesco är tillbaka i SVT med nya avsnitt: "Grotescos sju mästerverk". Här blandar dom trams hej vilt med samhällssatir – till exempel gör dom flyktingkrisen som en musikal.

I åtta härliga avsnitt med rubriker som Moralpanik, Ladies Night och Föräldramötet går Per Andersson, Henrik Dorsin och gänget loss på stort och smått i samtiden och dom spar inte på krutet.

TV

Tv-serien "Alex" skulle man kunna kalla en svensk Dirty Harry.

Dragomir Mrsic som många känner från filmen "Snabba Cash" spelar den korrupte polisen som helst håller till på gatan och behöver han få ordning på sitt liv och bli en bra pappa. Men väl inne i de kriminellas värld är det svårt att ta sig ur och värre blir det när hans nya polispartner Frida börjar gräva i hans kontakter.

Actionfylld tv för den som gillar mörka polisserier. Visas på Viaplay

 

UNGDOMSBOK

"Fågeln i mig flyger vart den vill " av illustratören och författaren Sara Lundberg är en perfekt bok för den som vill ha något lätt att läsa men en bok man ändå kan dröja sig kvar i.

Det är berättelsen om konstnären Berta Hansson från Jämtland och hur hon växte upp på en fattig gård tidigt 1900-tal och trotsade sin pappa för att komma till målarskola. Fantastiska bilder av Sara Lundberg i Berta Hanssons anda som får läsaren med rakt in i skapandet av bilder. Boken nominerades till Augustpriset i barn- och ungdomsklassen häromveckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista