Johnny Bode under sin tid i Wien. Foto: TriArt.
Johnny Bode under sin tid i Wien. Foto: TriArt.

Dokumentären "Ingen tid för kärlek" är ett försök att berätta vem Johnny Bode var bortom skandalerna

Björn Jansson: "En dokumentär där myter och verklighet är svåra att separera"
1:01 min

Framgångar, skandaler, svindleri, sjukdom, flykt. Frågan är vad som är myt och vad som är verklighet i Johnny Bodes liv.

En sida av Johnny Bode, han skrev fräcka visor och den mest kända skivan är "Bordellmammas visor" som kom på 60-talet, då han också gav ut två singlar där han sjöng att alla borde få älska vem dom ville – en med budskapet att män måste få älska män och en med en kvinnlig sångerska där budskapet var att kvinnor måste få älska kvinnor. Skivor som var före sin tid.

Men Johnny Bode skrev också åt bland andra Gösta Ekman den äldre och Lapplisa.

Och han hamnade på mentalsjukhus, begick en rad bedrägerier, han lät pengarna flöda och smet ofta från noter. Och så flirtade han med nazisterna under kriget, eller var han svensk spion. Det påstod han i alla fall själv när han kom tillbaka från Quislings Norge.

Ja, filmen om Johnny Bode är en märklig historia, en dokumentär där myter och verklighet är svåra att separera. "Ingen tid för kärlek" är ett försök att berätta vem han verkligen var. En både intressant och lite kufisk film.

Titel: Ingen tid för kärlek - En film om Johnny Bode
Regissör: Bo Sjökvist 
Manus: Bo Sjökvist 
Genre: Dokumentär
Betyg: 3

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".