Ylva Hällen får Barnradions Bokpris 2017.
Ylva Hällen får Barnradions Bokpris 2017. Foto: Martina Holmberg

"Ylvania: Sagan om ljusbäraren" vann Barnradions bokpris

På söndagen bestämde barnen i juryn att Ylva Hällens bok med illustrationer av Marcus Gunnar Pettersson skulle få priset på 25 000 kronor.

I "Barnradions bokpris” i Barnradion, P4, diskuterar en barnjury fem av årets bästa böcker för 9-12-åringar tillsammans med programledaren Manuel Cubas. I slutändan blev "Ylvania – Sagan om ljusbäraren” juryns utvalda segrare.

Motiveringen lyder:
”Med vänskapens kraft och betydelse fångar Ylvania dig på ett speciellt sätt. Du fastnar i Ylva Hällens magiska fantasivärld där det viktigaste är att finnas där för varandra, utan vänskapen går inte ondskan att besegra. Ylvania är den typ av bok som stannar kvar hos dig efter sista sidan och får dig att känna magi!”

– Jag är chockad på riktigt och känner mig så stolt och hedrad, jag är ju debutant. Och att det är barn som har valt gör det övermäktigt. Det är det finaste priset jag har fått, säger Ylva Hällen.

I "Ylvania: Sagan om ljusbäraren” får läsarna möta mystiska varelser, väl bevarade hemligheter och fyra utvalda barn med varsin magisk egenskap. Tillsammans måste de besegra ondskan men bara om de litar på varandra blir de tillräckligt starka.

– Det är en bok om vänskapens betydelse, att man blir stark tillsammans och att man kan mycket mer än man tror, berättar Ylva Hällen.

Vinsten på 25 000 kr kommer författaren använda till arbetet med att skriva en uppföljare.

– Eftersom mina barn har varit till väldigt stor hjälp så ska de få vara med och dela på priset. Resten kommer jag använda till att arbeta med uppföljaren som jag skriver just nu. Det här priset kommer väldigt lägligt, säger Ylva Hällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista