Här är de nominerade till Stora journalistpriset

Här är de nominerade kandidaterna i kategorierna årets avslöjande, årets berättare, årets förnyare och årets röst.

Årets berättare:

Åsa Erlandsson – ”Det som aldrig fick ske”
Juryns motivering: För att hon genom virtuos berättarteknik kryper in under skinnet – på både mördare och läsare – och därmed får oss att inse vidden av ett av de värsta rasistdåden i svensk historia.

Sukran Kavak - Kortdokumentär
Tendens, Sveriges Radio
Del 1 Jag tolkar åt pappa
Del 2 Barnen som tolkar
Juryns motivering: För att hon med sällsynt varsamhet och intensiv närvaro låter oss förstå barnets utsatthet när det tvingas tolka åt sina föräldrar.

Mathias Ståhle - "Så styrs den svenska trollfabriken"
Eskilstuna Kuriren
Juryns motivering: För att han med stort mod obönhörligt ger sig in i den svenska trollfabriken och med dramaturgisk precision blottlägger mekanismerna bakom hatet.

 

Årets förnyare:

Jacob Nyström och Jenny Agö
KIT sport
Juryns motivering: För att de bryter upp och paketerar om i en uråldrig genre, där vardag och samhälle spelar större roll än vem som vann.

Emma Boëthius, Matti Larsson, Martin Fredriksson, Ulf Fahlén och Johanna Hovnert
Robotea, Nyhetsbyrån Sirén
Juryns motivering: För en robot laddad med journalistiska algoritmer, som gräver djupare och levererar scoop och daglig lokal granskning av Sveriges offentliga register.

Magda Gad
Expressen
Juryns motivering: För att hon med skyddsväst men utan filter tar med sin breda publik till fronten och förnyar krigsjournalistiken i en folkbildande och ständigt pågående dialog.

 

Årets röst:

Emma Frans - forskare
Juryns motivering: För att hon så underhållande tar striden mot faktaresistensen och med vetenskaplig skärpa avslöjar nätets seglivade myter.

Paul Hansen - fotojournalist
Dagen Nyheter
Juryns motivering: Med egen blick och unikt uttryck är han alltid där och utvecklar ständigt formerna för sitt journalistiska berättande.

Andrev Walden - kolumnist
Frilansjournalist
Juryns motivering: För att han i de stora frågorna hittar den vardagliga dramatiken och får oss att skrattandes se världen, familjen och oss själva i ett nytt och lite klokare ljus.

Årets avslöjande:

Joel Dahlberg - Allraskandalen
Svenska Dagbladet
Juryns motivering: Med enkel matematik frilade han den allra fulaste finansakrobatik, och skakade om vårt pensionssystem i grunden.

Dan Josefsson, Anna Nordbeck, Johannes Hallbom och Jakob Larsson - Fallet Kevin
Dokument inifrån, Sveriges Television
Juryns motivering: Genom nitiskt detektivarbete hittade de ett borttappat alibi, aldrig visade förhör och avslöjade en 19 år gammal polisiär sanning som falsk i ett berättande i världsklass.

Kristoffer Örstadius och Mikael Holmström - IT-skandalen på Transportstyrelsen
Dagens Nyheter
Juryns motivering: När myndigheten kringgick reglementet, transporterade de ansvaret ända in på departementet. En granskning som bjudit på ständigt nya överraskningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista