Mark Isitt
Mark Isitt är en av medarrangörerna till den nordiska arkitekturmässan i Göteborg. Foto: Niklas Jonsson/SR

Göteborg får Nordens första arkitekturmässa

2:01 min

I dag inleds mässan "Nordic Architecture Fair" på Svenska Mässan i Göteborg. Mässan riktar sig till just arkitekter runt om i Norden och är den första i sitt slag.

– Det finns ett hundratal bygg och fastighetsmässor och evenemang enbart i Sverige. Men det finns inte en enda arkitekturmässa i Sverige, det finns inte en enda i Norden. Så att det här är en yrkesgrupp som är svältfödda på mötesplatser skulle jag säga, säger Mark Isitt som är medarrangör till mässan.

I två dagar kommer mässan att pågå med ett hundratal utställare och digert seminarieprogram. Man lockar med flera stora namn inom arkitekturvärlden som till exempel amerikanen Charles Renfro, vars arkitektkontor bland annat har designat ombyggnationen av "Lincoln Center" och turistmagneten "The High Line" i New York. Trots det så har det varit svårt att på få de nordiska arkitektkontoren att komma till mässan.

– I dag är det en sån fantastisk högkonjunktur bland arkitekter. Tiden för fortbildning finns knappt i dag. Varje timme borta från kontoret är en ekonomisk förlust. Det är ett inkomsttapp väldigt få kontor känner att de har råd med. Eller pengar som de helt enkelt inte vill förlora. Så därför har det varit en kamp att få arkitektkontoren att komma, säger Mark Isitt.

Men han tror ändå att mässan i slutändan kan fungera som en mötesplats inte bara för arkitekter men också för dem som är i behov av en arkitekt.

– Jag hoppas att mässan kommer att bidra till en kunskap bland politiker och tjänstemän i först och främst Göteborg eftersom det är här vi är, men också i hela Norden, om vad arkitektur kan åstadkomma och vilka arkitekter som verkligen kan åstadkomma det, säger Mark Isitt och fortsätter:

– Jag hoppas den kommer att bli en plattform där man som politiker kan gå fram och knacka Charles Renfro på ryggen och säga,"Du, excuse me, I'm from Gothenburg. Skulle vi kunna samarbeta kanske?" Så enkelt och så lättillgängligt kan det faktiskt vara på den här mässan. Så tillgängliga är arkitekterna på den här mässan, säger Mark Isitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista