danne in da house
Foto: Dan Courter/Bonniers

Mörka hemligheter, cliffhangers och platta karaktärer i Dan Browns nya bok "Begynnelse"

"Det är inte helt ospännande"
1:25 min

Kulturnytts recensent Andrea Valderrama har läst Dan Browns nya bok "Begynnelse".

Efter Da Vinci-koden och de andra storsäljande böckerna om professor Langdon har författaren Dan Brown haft fullt upp.

Nya romanen "Begynnelse" handlar om en hemlighet som kan omkullkasta vår syn på religion och människans ursprung.

Det teknologiska underbarnet, entreprenören, teknologiforskaren och inbitne ateisten Edmond Kirsch säger sig ha svaret på frågorna om var vi kommer ifrån och vart vi är på väg.

Men dramatiska händelser sätter stopp för avslöjandet och då hamnar Robert Langdon än en gång i strålkastarljuset och riskerar livet. Även denna gång med en vacker kvinna i sitt sällskap.

Det är inte helt ospännande, men det tar alldeles för lång tid innan det verkligen händer något.

Karaktärerna är platta som papper och det är tröttsamt att den kvinnliga huvudrollen, en av mycket få kvinnor i boken faktiskt, mest används av Dan Brown för att vara den som ska ställa frågor men hon får aldrig ge svar.

Gillar man hemliga koder, mörka hemligheter och cliffhangers i parti och minut är det helt perfekt. Själv blir jag mest sugen på att besöka Sagrada Familia, arkitekten Antoni Gaudís storverk i Barcelona. Men det var jag redan innan jag läste "Begynnelse".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".