Me too. Kampanjen på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp.
Me too. Kampanjen på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Film i Väst avbryter samarbete med filmproducent

Film i Väst avbryter allt samarbete med den sexanklagade danske filmproducenten Peter Aalbaek Jensen, skriver Göteborgs-Posten.

Beslutet togs på tisdagskvällen efter ett möte mellan Film i Väst och det danska filmbolaget Zentropa, enligt ett pressmeddelande.

"Zentropa accepterar att Peter Aalbaek Jensen inte kan ha funktionen som exekutiv producent i nya samproduktioner med Film i Väst", säger svenska filmbolagets vd Mikael Fellenius.

Peter Aalbæk Jensen har pekats ut i samband med metoo-kampanjen där flera kvinnor vittnat om sexuella trakasserier inom Zentropa.

Stjärnproducenten, som själv kallar sig för "Svinet", kommenterar Film i Västs beslut i dag. 

– Det är heligt för mig att jag kan göra och säga vad jag vill, men jag respekterar också att Film i Väst kan göra och säga vad de vill. Jag kan inte ge dem mindre frihet än jag själv kräver, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Han tycker dock att det är konstigt att beslutet kommer nu, då han aldrig gjort någon hemlighet av beteendet.

Zentropa grundades av Peter Aalbæk Jensen tillsammans med regissören Lars von Trier. Film i Väst och Zentropa har samproducerat flera filmer regisserade av von Trier, bland andra kommande "The house that Jack built".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista