Tolkien

Nu kan Tolkiens Ringen-trilogi bli tv-serie

Familjen Tolkien vill enligt uppgift ha upp till 250 miljoner dollar för rättigheterna.

Relationen mellan filmbolaget Warner Bros och släktingar till fantasyförfattaren JRR Tolkien har länge varit minst sagt frostig.

Allt går tillbaka till att Tolkien sålde filmrättigheterna till Sagan om ringen för 100 000 pund 1969, vilket i förlängningen inneburit att Tolkiens familj inte gynnats fullt ut av Peter Jacksons miljardsuccé med filmatiseringen av trilogin i början av 2000-talet.

Familjen har flera gånger stämt filmbolaget för att få ta del av intäkter från merchandise, datorspel och annat som baseras på böckerna, men nu verkar Warner Bros och Tolkiens släktingar vara på god fot igen.

För enligt uppgifter till brittiska tidningen The Times ska de nämligen tillsammans förhandla med streamingtjänsterna Amazon och Netflix om rättigheterna att få göra fantasysagan till en tv-serie.

Personer med insyn i tv-industrin säger till tidningen att familjen vill ha mellan 200 och 250 miljoner dollar i ersättning den här gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista