Deckarförfattaren Ray Celestin och boken "Mafioso" där Louis Armstrong möter Al Capone.
Deckarförfattaren Ray Celestin och boken "Mafioso" där Louis Armstrong möter Al Capone. Foto: Karin Lönnå/ P4 Västernorrland och omslag Niklas Lindblad.

Ray Celestin gästar Svenska deckarfestivalen i Sundsvall

1:09 min

Förra året vann Ray Celestin Svenska deckarakademins pris för bästa översatta deckare med debuten "Yxmannen" och han är nominerad i år igen med "Mafioso".

Den brittiske författaren berättar att han valde jazzmusikern Louis Armstrong som en av huvudpersonerna i sina böcker för att Armstrongs karriär följde maffians utbredning i USA.

Ray Celestin försörjer sig inom finansvärlden men har länge skrivit manus för film och tv och när han skulle skriva första romanen fick han frågan från förlaget om han inte skulle skriva en serie av böcker. När han fastnade för det verkliga fallet om yxmannen i New Orleans insåg han att jazzmusikern Louis Armstrong flyttade till platser där också maffian uppstod under samma år och att det blev en bra sammanhållande faktor.

I nya boken "Mafioso" har han kommit till Chicago där Al Capone krigar med andra gäng om makten över de illegala spritfabrikerna under förbudstiden.

– Louise Armstrong och Al Capone var ganska goda vänner och Louis Armstrong arbetade på Al Capones nattklubb och de kom ganska bra överens, berättar Ray Celestin.

Det historiska intresserar Ray Celestin och han har lagt ner mycket research för att hitta fall och fakta. Men just om maffian finns inte särskilt mycket skrivet om. Då är det lättare att hitta material om jazzen och bluesen. Louis Armstrong skrev bland annat själv två memoarer och även artiklar om musik.

– Jazzen uppstod ju på klubbar som också fungerade som bordeller. Och när förbudstiden infördes i USA blev nästan allt nattliv förbjudet och det var mest jazzbanden som spelade. Därför samarbetade de med den undre världen.

På så sätt blev jazzen navet i allt uteliv under förbudstiden och trots att det amerikanska samhället på 1920-talet var starkt segregerat var det på jazzklubbarna både svarta och vita kunde mötas.

Nu är han i Sundsvall på Svenska deckarfestivalen som startar på onsdagen. Det är första gången Ray Celestin gästar deckarfestivalen och hans böcker står i kontrast till all "Nordic noir"-litteratur som de skandinaviska förlagen pumpar ut, med sina romaner från heta New Orleans och Chicagosommaren i en tid då jazzmusiken var farlig. Han har hunnit se sig om lite i Sundsvall och fascineras av de gamla byggnaderna.

– Jag gillar ju det historiska. Jag sätter mig just nu in i den viktorianska eran , kanske blir det en deckare om den tiden också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista