veckotips
Oskar Linnros, Ray Celestins "Mafioso" och "SMILF". Foto: Noah Agemo, Niklas Lindblad (Mystical Garden Design), HBO Nordic

Veckans tips från Kulturnytt i P4!

November är här på allvar och då bjuder Kulturnytt i P4 på några riktigt goda kulturkarameller i höstrusket.

Först TV!

För ett tag sen berättade ju vi om de ensamstående mammorna i norska TV-serien "Melk". Nu handlar det om en annan ensamstående mamma i den svarta komediserien "SMILF". Bridgette jonglerar tillvaron i en sjabbig liten etta med ett struligt ex, en bedårande liten son och en dysfunktionell mamma.

Och det är skådespelerskan Frankie Shaw som spelar Bridgette som även står för manus, regi och produktion. Det här är så långt ifrån lyckade, filtrerade mama-reportage en kan komma.
Det är halsbrytande, sorgligt och samtidigt väldigt roligt och omöjligt att inte förälska sig i Bridgette Bird. Serien visas på HBO Nordic.

BOK

Deckarförfattaren Ray Celestin är Sverigeaktuell på deckarfestivalen i Sundsvall denna vecka och förra året vann han Svenska deckarakademiens pris "Den gyllene kofoten" med sin debutbok "Yxmannen". I år är han nominerad igen för del två som heter "Mafioso". Och det här är en lite annorlunda deckarserie som har jazzmusikern Louis Armstrong som en av huvudpersonerna

I "Mafioso" kommer Louis Armstrong till Chicago från New Orleans och hamnar på nattklubbarna som styrs av maffian. Detta är ju under förbudstiden i USA och det är på jazzklubbarna de kriminella kränger den olagliga spriten och det har orsakat ett blodigt krig mellan gängen. Förutom Armstrong får man också följa de detektiver som försöker nysta i ett fall med två försvunna personer och hur de försöker följa sin moraliska kompass i en värld full av korrumperade poliser och makthavare.

MUSIK

Efter en bejublad Sverigeturné i somras är Oskar Linnros nu tillbaka med en ny platta och turné. Nu släpper han albumet "Väntar på en ängel".

Det här är mjuk välproducerad soulpop. Med på albumet finns även "Psalm för skolgårdar" som vi ju redan länge har spelat i P4. Oskar Linnros är även just nu ute på en 11 stopp lång höstturné.

FILM
Och så ett extra filmtips!
För den som efterlyser en vuxen svensk komedi, med tre kvinnor i huvudrollerna, så kommer nu "All Inclusive."
Suzanne Reuter, Liv Mjönes och Jennie Silfverhjelm flirtar och hänger vid poolen i Kroatien i denna tragikomiska relationskomedi.
- Vi försökte få fram det roliga i det oroliga, säger filmens regissör Karin Fahlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista