Författaren John Green.
Författaren John Green. Foto: Marina Waters (pressbild).

Mycket gott att säga om John Greens nya ungdomsbok "Sköldpaddor hela vägen ner"

1:16 min

Boken "Förr eller senare exploderar jag" gav ungdomsboksförfattaren John Green stjärnstatus som författare – nu är hans nya bok här.

"Förr eller senare exploderar jag" kom 2012 och hamnade på topplistor över böcker och två år senare utsågs John Green till en av världens mest inflytelserika av Time-magazine. Boken gjordes även som film med Shailene Woodley i rollen som Hazel och Ansel Elgort som Augustus.

I nya boken "Sköldpaddor hela vägen ner" har han skrivit en berättelse om tvångstankar och psykisk ohälsa, något han själv hade som barn.

Viveca Bladh har läst:

Som läsare tänker man inte i första hand att det är en bok om att må dåligt - för John Green börjar boken som en deckare: en miljonär är försvunnen och kompisarna Aza och Daisy börjar leta efter honom för att knipa åt sig hittelönen. Daisy är en driftig tjej som fått nys om att Aza varit på sommarläger med miljonärssonen och snart smyger de utan för lyxvillan.

Men John Green placerar lite fiffigt andra ingredienser i berättelsen också: Azas besatthet av bakterier och Daisys längtan till rikedom, kärlek eller åtminstone berömmelse som fanfictionförfatttare. Och vips har John Green läsaren på kroken i en historia om vänskap, ångest, ambitioner och kärlek. Det finns mycket gott att säga om John Greens bok men allra mest förälskad är jag i hans sätt att fånga kärleken mellan människor. Inte minst i sms.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista