Liv Strömquist. Foto: Livia Rostovanyi
Liv Strömquist. Foto: Livia Rostovanyi

Ratad TV-serie får nytt liv i #metoo-debatten

1:04 min

Just nu ligger pilot-avsnittet av serien "Winning", en satir över det manliga skådespelargeniet, av Liv Strömquist och Sara Haag på Youtube.

I efterdyningarna av #metoo-kampanjen pockar ett pilotavsnitt av en satirserie som aldrig sänts nu på uppmärksamhet.

För fyra år sedan skrev Liv Strömquist och Sara Haag ett synopsis och gjorde avsnittet under namnet "Winning". Där spelar Amanda Ooms en hyllad skådespelare i femtioårsåldern som sviker och bedrar sin bloggande yngre man, missbrukar alla droger som finns och trots detta är otroligt framgångsrik.
SVT köpte aldrig serien men för några dagar sedan lade författarna upp avsnittet på Youtube.

– I och med #metoo och #tystnadtagning när folk började prata om villkoren för människor som jobbar inom teatern så skickade jag ett sms till Sara Haag om hur sjukt det var att vi aldrig fick göra den här serien när den är en satir över just patriarkatet i  film- och skådespelarbranschen, säger Liv Strömquist.

– Vi sa att nu lägger vi bara upp den för det är ju precis det här som alla pratar om just nu.

Ni gjorde den för fyra år sedan. Var ni för tidigt ute?

– Jag tycker inte det. Samtidigt verkar det som om samhället inte har varit redo. Man har inte sett det här med den manliga geni-kulten som ett så stort problem, vilket utrymme den ger män på bekostnad av kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista