Musikaliska sexanklagelser.
Två män pekas ut på Kungliga Musikaliska Akademien. Foto: SR

Musikaliskas ordförande svarar på kritiken om sexanklagade

3:01 min

Nu svarar ordföranden för Kungliga Musikaliska Akademiens styrelse på kritiken i går mot att två ledamöter som anklagas för omfattande sexuella trakasserier har kvar sina poster.

Susanne Rydén, som är så kallad preses i Akademien, säger sig känna till att det florerat rykten kring de två männen, men att hon som ordförande inte kan göra någonting.

– Det är ingenting som jag kan svara på i dag. Det är ledamöter som väcker sådana frågor. Det är ingenting som jag kan diskutera i offentligheten i dag, säger Susanne Rydén, som är ordförande i Kungliga Musikaliska Akademin.

Musikaliska Akademin är en prestigefull institution som bland annat delar ut priser och stipendier samt förvaltar flera fonder för musiklivets främjande. Ledamöter och hedersledamöter är - som det kallas - under kungligt beskydd, och är betydelsefulla personer i den klassiska musikvärlden.

I går i Ekot riktades kraftig kritik mot Akademien, då det i en kommande P2-dokumentär framkommer uppgifter om att minst två av ledamöterna tidigare anklagats för omfattande sexuella trakasserier. Båda har dessutom tidigare slutat sina jobb på Musikhögskolan efter anklagelser.

I dokumentären berättar ett antal kvinnor också om flera män i den klassiska musikvärlden som trakasserat dem sexuellt. Vittnesmålen handlar om att bli kysst mot sin vilja, att en man stoppar ner huvudet innanför tröjan och uppmaningar att ta av sin bh.

En kvinna berättade i Ekot om en man som hon var i beroendeställning till i egenskap av elev. Då var hon 17 år gammal.

– Det blev ju mer och mer det här att han skulle in under kläderna och så. Och jag var "världens sexigaste", och han såg inte alls mig som ett barn. Jag var så "mogen" och jag var så "fantastisk" och "sexig", berättar kvinnan.

Igår publicerade också Dagens nyheter ett upprop mot sexism och trakasserier i svensk opera- och konserthusmiljö, som 653 kvinnliga sångare har skrivit under.

Enligt kvinnorna finns en tystnadskultur där män hålls om ryggen när de begår övergrepp. De ger en rad exempel på vittnesmål om våldtäktsförsök, verbala trakasserier och grov sexistisk jargong.

Ordföranden i Kungliga Musikaliska Akademien, Susanne Rydén, säger att den senaste tidens debatt har varit bra, och att den leder till att även den klassiska musikvärlden måste ta sitt ansvar. Men hon vill alltså inte prata om uteslutning av ledamöterna.

– Att diskutera en uteslutning är inget som jag kan sitta och göra i offentlighetens ljus. Det här är någonting som vi, som hela samhället, behöver diskutera hur vi kan få till en bättre värld för konstnärer och musiker, säger Susanne Rydén.

Vice ordförande i akademien, den kände pianisten Staffan Scheja, sade så här i går när Ekot ställde frågor om varför de två männen som anklagats för trakasserier sitter kvar som ledamöter.

– Så du menar att man ska brännmärkas för all tid och evighet därför att några studenter har klagat?

Men Susanne Rydén vill inte säga hur hon ser på hans uttalande.

– Jag har ingen kommentar till det. Jag kan inte tolka hans svar, säger ordföranden Susanne Rydén i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista